Restaurantliv lukkes i Nordjylland - borgere skal holde sig i egen kommune

Borgere i syv nordjyske kommuner skal så vidt muligt holde sig inden for egen kommunegrænse i de næste fire uger. Barer, caféer og restauranter lukkes for gæster, og der lægges restriktioner på kultur- og idrætsliv, bekræfter borgmesteren i Frederikshavn.
Frederikshavns borgmester, Birgit hansen (S). | Foto: Lasse Kofod
Frederikshavns borgmester, Birgit hansen (S). | Foto: Lasse Kofod
AF RITZAU

Hvis man bor i en af de syv kommuner i Nordjylland med udbredt smitte på minkfarme, skal man som udgangspunkt blive inden for kommunegrænsen de kommende fire uger.

Derudover lukker barer, caféer og restauranter for gæster, og der vil blive lagt restriktioner på kultur- og idrætsliv.

Det fortæller Birgit Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn Kommune, som er en af de berørte kommuner.

Hun har torsdag været til møde efter med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Først og fremmest handler det om mobiliteten og bevægelsesfriheden over kommunegrænserne. Vi ved ikke, præcist hvordan det bliver implementeret endnu - for eksempel om man godt må køre på tværs af grænsen for at passe sit arbejde," siger Birgit Hansen.

Der er tale om kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø.

I Jammerbugt Kommune bekræfter borgmester Mogens Gade (S), at det på mødet blev drøftet, at borgerne i kommunerne så vidt muligt skal holde sig inden for grænserne, og at det kan forventes at blive et af de kommende tiltag.

Test og smitteoopsporing

Birgit Hansen fra Frederikshavn fortæller desuden, at der vil blive skruet op for testningen i de syv kommuner, og at der vil være en intensiveret smitteopsporing.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil skoler og daginstitutioner i de syv kommuner fortsat holde åbent, mens ansatte i virksomheder anbefales at arbejde hjemme, medmindre der er tale om kritiske funktioner.

Tiltagene vil efter planen gælde fra fredag og fire uger frem. Kommunerne har endnu ikke modtaget de præcise retningslinjer.

Ifølge B.T., der henviser til en anonym borgmester i en nordjysk kommune, er der tale om et forbud mod at krydse kommunegrænsen.

- De vil stoppe færdsel. Det vil sige et forbud mod at forlade kommuner, siger en borgmester til B.T.

Regeringen har endnu ikke selv meldt nogen restriktioner ud. De kommer i forlængelse af meldingen om, at alle mink på danske minkfarme skal slås ihjel.

Baggrunden for aflivningerne og de nye restriktioner er, at Statens Serum Institut har konstateret, at en ny type af coronavirus er vandret fra mink til mennesker. 12 nordjyder er indtil videre bekræftet smittet med den nye virustype.

Det er særligt alvorligt, fordi dens spredning er mindre hæmmet af menneskelige antistoffer.

Dermed kan den nye type vise sig at være et problem, når der en dag er en vaccine mod covid-19, fordi vaccinerne muligvis ikke vil være lige så effektive.

/ritzau/

Kontakt
Aske MuffTelefon
33300495Mail
politik@ritzau.dk

Dronninglund i Brønderslev Kommune er et af de områder, som bliver ramt af nye restriktioner på grund af minksmitte. (Arkivfoto) - Foto: Henning Bagger/Ritzau ScanpixLINKLink til artikel hos B.T.TIDLIGERE VERSIONER11.03 Nordjyder skal holde sig inden for egen kommune 5. version10.43 Medier: Nordjyder skal holde sig inden for egen kommune 4. version10.29 Medie: Nordjyder skal holde sig inden for egen kommune 3. version10.22 Medie: Nordjyske kommunegrænser skal lukkes 2. version10.20 1. versionEMNERrestaurant og cateringvirussygdomrestaurantkommunepandemi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også