Restauranter: Ni ud af ti julefrokoster er aflyst

Restaurationsbranchen forventer en omsætning på blot ti procent af det normale i en coronaramt julemåned. Branchens normale julefrokostomsætning udgør ca. 2,5 mia. kr.
Julefrokosterne er i stor stil aflyst. | Foto: PR/Meyers
Julefrokosterne er i stor stil aflyst. | Foto: PR/Meyers
AF RITZAU

Normalt er december højsæson på landets hoteller, restauranter og konferencecentre, som plejer at bugne af julefrokostgæster. Men det ser coronakrisen i år ud til at spænde ben for.

Ni ud af ti julefrokoster i år er nemlig blevet aflyst. Sådan lyder vurderingen i en medlemsundersøgelse fra Horesta, der er brancheorganisationen for hoteller og restauranter.

Det skriver Horesta i en pressemeddelelse.

Normalt ligger julefrokostomsætningen i hotel- og restaurationserhvervet på cirka 2,5 milliarder kroner. I år ser det helt anderledes ud.

"Vores medlemmer vurderer, at omsætningen i år kun bliver på cirka ti procent af det normale," siger Jonas Kjær, der er cheføkonom hos Horesta, i meddelelsen.

De meget få julefrokoster kan få meget store konsekvenser for restaurationsbranchen, der i forvejen er hårdt ramt efter mange måneder med coronavirus, vurderer han.

"For nogle virksomheder er det den aktivitet, som giver størst omsætning," siger Jonas Kjær.

"Samtidig er omsætningen i december med til at hjælpe mange virksomheder igennem januar og februar, der er de måneder, hvor færrest går ud og spiser," tilføjer han.

Restauranterhvervet har kørt i lavt gear i mange måneder, og opsparingen hos mange er ved at være væk. Flere og flere frygter at måtte lukke permanent på grund af den lave efterspørgsel.

I det lys har Horesta for at hjælpe branchen sendt en anbefaling til danske arbejdsgivere om at give deres medarbejdere et gavekort til besøg på restauranter i julegave. Og flere større arbejdspladser har fulgt opfordringen, oplyser Horesta i pressemeddelelsen.

Eksempelvis har Dagrofa Foodservice og Dagrofa Logistics besluttet at give i alt 1000 medarbejdere gavekort på 500 kroner, der kan benyttes på cirka 30 forskellige restauranter.

Jonas Kjær anbefaler andre virksomheder at følge trop og forsikrer om, at restauranterne er klar til at tage imod gæster under sikre forhold.

"Der er ingen tvivl om, at selvfølgelig er der en risiko ved at gå ud. Men vi er vant til at passe godt på gæsterne og sørge for at minimere smitterisikoen," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også