De sidste feriepenge udbetales i ny 25 milliarders kickstart af økonomien

Udbetaling af feriepenge, en eksportpakke og en forlængelse af hjælpepakkerne er den første del af en grøn genstart af dansk økonomi, som et bredt flertal i Folketinget netop er blevet enige om.
Nicolai Wammen og forligspartnerne præsenterer pakken, der skal stimulere dansk økonomi. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nicolai Wammen og forligspartnerne præsenterer pakken, der skal stimulere dansk økonomi. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
RITZAU OG ANDREAS LØNSTRUP

De sidste to ugers indefrosne feriepenge kan blive udbetalt før påske som en del af en aftale, der er lavet mellem regeringen og et bredt politisk flertal om stimulering af økonomien. Den indeholder også en eksportpakke og en forlængelse af hjælpepakkerne.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag på et såkaldt doorstep pressemøde i ministeriet.

Aftalen skal hjælpe med at øge aktiviteten i dansk økonomi for at afbøde konsekvenserne af coronakrisen. Bag aftalen med regeringen står Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Ifølge finansministeren vil aftalen sikre 5000 arbejdspladser næste år.

I dansk erhvervsliv er der tilfredshed med aftalen, fordi den giver virksomhederne et bedre overblik over fremtiden.

Adm. direktør Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv peger dog på, at det er vigtigt, at der fremadrettet kommer tiltag rettet mod de erhverv, som er hårdest ramt af coronakrisen.

I oplevelsesindustrien vil pengene være velkomne

Aftalen om at udbetale de sidste indefrosne feriepenge betyder, at der efter skat kommer 24 milliarder ud til forbrug, siger Nicolai Wammen.

"Danskerne må selv bestemme, hvordan de bruger pengene, men nu er der i hvert fald mulighed for at komme ud og svinge dankortet til foråret. Hvis man vil bruge dem på oplevelsesindustrien, så vil det være velkomment," siger ministeren med henvisning til, at restauranter, barer, musik-steder og teatre har været hårdt ramt på grund af langvarige begrænsninger i åbningstider og antal besøgene.

Da de første tre uger af de fem ugers indefrosne feriepenge kunne udbetales her i efteråret, valgte 2,3 millioner ud af 3,0 millioner lønmodtagere at få pengene udbetalt.

"Det er den første aftale af flere, der vil blive præsenteret de kommende dage," udtaler Nicolai Wammen, som også forudser en snarlig aftale om finansloven for 2021.

V fik ikke alle ønsker opfyldt

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen glæder sig over den nye stimuli-aftale:

"Feriepengene er danskernes egne, og de kommer nu til udbetaling. Det er godt. Vi får også en eksportpakke, så vi understøtter de danske eksportvirksomheder," siger han.

"Så er der et par ting, vi ikke har fået med. Vi havde gerne set, at der var et fokus på de kommuner, hvor der er mange ufaglærte, og vi havde også gerne set, at boligjobordningen var med, men det var ikke muligt denne gang," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fra SF-formand Pia Olsen-Dyhr lyder det:

"Det er vigtigt, at vi stimulerer dansk økonomi og bliver ved at få flere arbejdspladser tilbage. Vi forlænger hjælpepakken med denne aftale. Det er vigtigt, fordi corona desværre ikke er slut. Vi sikre en social balance med fortsat adgang til dagpenge og hjælp til de studerende. De ordninger bliver forlænget med aftalen."

Læs mere her:

Erhvervsliv: Aftale giver virksomheder overblik over fremtiden

Danskerne vil i snit få 9000 kroner fra to ugers feriepenge 

Regeringen varsler aftale om økonomisk kickstart

Fristen er udløbet – feriepenge for 51,6 milliarder udbetalt  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også