Watch Medier

Danmark optrapper brexit-beredskab

Virksomheder skal forberede sig på brexit nu i forhold til told, grænsekontrol og handelsændringer. Regeringen sætter gang i akut beredskab. Uden en aftale indtræder højeste beredskab 28. december.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer danske eksportvirksomheder til at forberede sig på brexit, der uanset udfaldet vil vanskeliggøre handlen med briterne. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De danske myndigheder er gået i forhøjet beredskab og iværksætter et akut beredskab, der skal hjælpe borgere og virksomheder.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag.

Beredskabet indebærer blandt andet ekstra toldbehandling ved grænserne, information og oplysning til berørte virksomheder og telefonlinjer til både private og erhvervslivet.

Hvis der fortsat ikke er en aftale den 28. december, går man i det højeste beredskab.

"Med eller uden aftale, så bliver vores relation til Storbritannien en anden. Vi kan ikke undgå, at der bliver bøvl, men vi vil gøre vores bedste for at hjælpe borgere og virksomheder igennem," siger Jeppe Kofod.

Han fortæller, at i alt 70.000 danske arbejdspladser er knyttet til eksporten til Storbritannien.

Klar i Esbjerg

Der er ansat 50 ekstra "årsværk" til toldkontrol for at sikre en hurtig behandling efter Storbritanniens udtræden af EU, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

"Vi vil forsøge at undgå flaskehalse ved de danske grænser, når der skal føres kontrol. Vi opfordrer virksomheder til at blive registreret på virk.dk eller skat.dk/brexit, så man er opmærksom på, hvilke regler man skal overholde," siger Morten Bødskov.

Han understreger, at man fortsat ikke ved, hvilket scenarie det ender med, da brexit-forhandlingerne fortsat pågår.

Forbereder sig i fiskeriet

På fiskeriområdet er der stor usikkerhed om, hvad brexit vil betyde, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

"Vi forbereder os på alle mulige nødvendige tiltag for at hjælpe fiskeriet og følgeerhvervene i Nord- og Vestjylland," siger Rasmus Prehn.

Han peger på, at en tredjedel af værdien af dansk fiskeris samlede fangster hentes i britisk farvand.

Samtidig er Storbritannien det fjerdestørste eksportmarked for fødevareindustrien i Danmark. Derfor er det både milliardstore eksportindtægter og arbejdspladser, der er på spil for Danmark.

Afventer klarhed

På fiskeriområdet afventer man med spænding, hvad resultatet af forhandlingerne bliver. Mange arbejdspladser står på spil, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

"Hvis der bliver indgået flere kompromiser i retning af at tage flere fiskekvoter fra danske fiskere, så er vi i en meget alvorlig situation, hvor de kvoter, der skal betales med for at få adgang, tager forretningsgrundlaget væk fra vores medlemmer - i princippet for altid."

"Det er helt klart vores holdning, at en fiskeriaftale ikke skal indgås for enhver pris. Det hjælper ikke noget at have adgang til britisk farvand, hvis man ikke får tildelt en kvote at fiske," siger han.

Danmarks Fiskeriforening har estimeret, at værdien af de fisk, som danske fiskere årligt fanger i britisk farvand, udgør omkring 1,2 milliarder kroner.

Den nuværende situation tegner ifølge Svend-Erik Andersen "et scenarie af kaos", også i forhold til næste års fiskeri.

"Vi er så tæt på årsskiftet nu, så med hensyn til at have kvotegrundlaget på plads til nytår, der ser det meget vanskeligt ud," siger han.

Det skal være nu

Tiden er ved at være knap for en brexitaftale, og hvis briterne går uden en aftale, vil det skabe en ragnaroklignende situation.

Det mener professor i statskundskab på Aarhus Universitet Derek Beach.

Et hårdt brexit vil betyde, at en manglende handelsaftale med briterne får konsekvenser for både dansk eksport og den almindelige dansker.

"Sådan noget som landbruget vil have store udfordringer, som formentligt vil gøre, at eksport bliver sat på pause i en rum tid i januar og februar," siger Derek Beach.

Tovholderen fra La Tronche holder livlinen til dansk fiskeri  Mette F.: Regeringen er klar med brexit-nødplan Kommissionsformand: Størst sandsynlighed for hård brexit

Mere fra Watch Medier

Flere supermarkedskæder dropper Mobilepay

Prisen for at bruge Mobilepay ”stiger betragteligt” for butikkerne, lyder det fra Løvbjerg-kæden. Dagrofa lukker også for betalingsløsningen i Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs