Hele EU begynder vaccinationer 27. december

Medlemslandene i EU vil indlede vaccinationerne mod covid-19 fra 27. december. Det oplyser den tyske sundhedsminister og EU-kommisionens formand begge torsdag. Den danske statsminister håber på en endnu tidligere dato.
Vaccinationer mod covid-19 står til at begynde i EU 27. december. | Foto: ARIANA DREHSLER/AFP / AFP
Vaccinationer mod covid-19 står til at begynde i EU 27. december. | Foto: ARIANA DREHSLER/AFP / AFP
AF RITZAU OG HELLA ANDERSEN

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, bekræfter, at vaccinationer mod covid-19 påbegyndes i hele EU fra 27. december.

"Den 27., 28. og 29. december vil vi starte over hele EU," skriver hun på Twitter.

Forinden havde den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, oplyst, at den 27. december ville blive startdatoen. Han har den seneste tid markeret sig med et stærkt pres på EU-systemet for at fremskynde godkendelsesprocessen.

"I Tyskland vil vi starte, hvis godkendelsen kommer som planlagt, den 27. december. De andre lande i EU ønsker at være i stand til at starte og ønsker at starte fra 27. december," lød det fra Spahn.

I Danmark udtrykte statsminister Mette Frederiksen håb om, at de første coronavaccinationer kan gives inden 27. december. Hun understregede, at det er et håb og ingen garanti.

"Det flytter sig ekstremt hurtigt. Vi håber på en godkendelse inden for ganske få dage, og hvis alt går vel, er vi i gang med vaccinere ganske kort derefter," sagde Frederiksen ifølge DR og TV2.

Møde med Biontech

Udtalelserne fra den tyske sundhedsminister kom forud for et møde, som han og forbundskansler Angela Merkel holder torsdag med topfolkene i medicinalselskabet Biontech.

Det tyske Biontech har udviklet en vaccine mod covid-19, som produceres af det amerikanske selskab Pfizer.

Det er den vaccine, som Europa lige nu venter på bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, på mandag.

Presset på EU stiger

EU's 27 medlemslande sigter efter at begynde at vaccinere mod coronavirus på samme dag, lød det allerede onsdag fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Hun sagde i en tale til EU-Parlamentet, at vaccinationerne vil blive påbegyndt samme dag i alle medlemslande som et udtryk for sammenhold.

"For at få afsluttet pandemien har vi brug for, at op mod 70 procent af befolkningen bliver vaccineret. Dette er en kæmpe opgave. Så lad os begynde så snart som muligt med vaccinationen sammen," sagde hun.

Von der Leyens udtalelse til EU-Parlamentet kom, mens presset på EU stiger for at komme i gang. USA, Storbritannien og Canada er allerede begyndt at vaccinere mod coronavirus med vaccinen fra Pfizer og BioNTech.

Læs mere her:

De første coronavacciner til Danmark er på vej 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også