Pfizer-vaccine får anbefaling fra europæisk agentur

Det europæiske lægemiddelagentur EMA anbefaler betinget godkendelse af vaccine fra Pfizer og Biontech. Endelig afgørelse fra EU-Kommissionen ventes inden for få dage.
Første coronavaccine får anbefaling af EMA. | Foto: JACK GUEZ/AFP / AFP
Første coronavaccine får anbefaling af EMA. | Foto: JACK GUEZ/AFP / AFP
AF RITZAU og MEDWATCH

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har mandag anbefalet betinget godkendelse af vaccine fra Pfizer og Biontech.

Det er første skridt for at godkende vaccinen til brug i EU.

For at vaccinen kan blive officielt godkendt skal den en tur omkring EU-Kommissionen først, som skal ratificere agenturets anbefaling. I pressemeddelelsen fremgår det, at den beslutningsproces nu kommer til at blive accelereret ligesom EMA's vurdering nu har været det.

Ifølge Ursula von der Leyen, formand for EU-Komissionen, regner hun allerede med at en endelig godkendelse af vaccinen kan være klar i løbet af mandag aften. Det skriver hun på twitter.

Tidligere har det lydt, at håbet er, at massevaccinationerne kan gå i gang på tværs af EU den 27. december for de lande, som har tilsluttet sig EU's forhåndsaftale om vaccinen.

EU har på forhånd tegnet en aftale, som sikrer adgang til 300 mio. doser, og alle skal modtage to stik med vaccinen. Det betyder altså også, at ikke alle europæere kan blive vaccineret med det samme.

En betinget godkendelse gør det muligt at få tidlig adgang til lægemidler eller vacciner på baggrund af et mindre omfattende datagrundlag, end hvad der normalvis skal til for at få en godkendelse. Ordningen skal sikre, at man hurtigere kan få livsvigtige behandlinger på markedet.

Det betyder også, at selskaberne skal fortsætte med at indsende data til det europæiske lægemiddelagentur, selv om det pågældende produkt er blevet godkendt, således at eventuelle bivirkninger kan opfanges.

Vaccinen er blevet godkendt i USA, Storbritannien og Canada, som allerede er begyndt at vaccinere med vaccinen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også