Demokrater står til sejr i amerikansk senatsvalg: Medicinalaktier har mest at tabe

Et amerikansk senat med demokratisk flertal øger sandsynligheden for en sundhedsreform, der kan presse medicinpriserne. Dermed kan det gå ud over danske medicinalaktier. Omvendt kan aktier på det bæredygtige område vinde, vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.
Stemmeoptælling i Georgia. | Foto: SANDY HUFFAKER/AFP / AFP
Stemmeoptælling i Georgia. | Foto: SANDY HUFFAKER/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

Hvis Demokraterne løber med sejren ved de to senatsvalg i Georgia, hvor stemmerne er ved at blive talt op, vil det være skidt nyt for de danske medicinalaktier.

Det vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

En sejr til Demokraterne vil nemlig give dem en motorvej til at få gennemført deres politik, hvilket kan betyde en sundhedsform, forklarer han.

"Et af elementerne i en sundhedsreform vil uvægerligt være at forsøge at få priserne ned. Det vil ikke afgøre, hvad selskaberne kommer til at tjene i 2021, men det kan få en effekt i 2022 og en endnu større effekt i årene derefter. Men derfor vil vi givet se, at aktieinvestorerne vil reagere på det," siger Jacob Pedersen.

Senatsvalgene er afgørende for sammensætningen af Kongressen i USA, og Demokraterne har allerede sikret sig flertal i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Mens medicinalaktierne står til at tabe, vil det en demokratisk sejr være godt for de bæredygtige aktier som Vestas, Ørsted og Rockwool, mener Jacob Pedersen.

"Så vil man kunne accelerere en miljøomstilling, som stadig vil pågå med en splittet Kongres, men som vil kunne få langt mere fart, hvis Demokraterne har fuld styring."

Men den positive effekt for de bæredygtige aktier vil ikke kunne opveje den negative effekt for medicinalaktierne.

"Medicinalaktierne har mere at tabe ved demokratisk sejr end de bæredygtige aktier har at vinde," siger han og tilføjer:

"Det er bare at se rundt i staterne. Selv i mange af de stater, hvor der er republikansk flertal i dag, har man også taget fat på den bæredygtige omstilling."

Ser afventende marked

Med 97 pct. af stemmerne optalt efter tirsdagens to senatsvalg i den amerikanske delstat Georgia er der meget tæt løb mellem de to republikanske senatorer og deres to demokratiske udfordrere.

Nyhedsbureauet AP og flere andre medier har onsdag morgen udråbt demokraten Raphael Warnock som vinder over republikaneren Kelly Loeffler ved det ene senatsvalg.

Men det er stadig uklart, hvem der ender med at få kontrollen over Senatet og stemmeoptællingen er sat på pause natten over. Den ventes genoptaget onsdag morgen lokal tid.

Jacob Pedersen spår, at det danske aktiemarked vil være afventende onsdag.

"Siden præsidentvalget den 3. november har det stået klart for aktieinvestorerne, at den her dag ville blive afgørende for den politiske indenrigsretning i USA. Om man så skal vente en, to eller tre dage på at få et resultat, kan jeg ikke se vil få en alvorlig effekt."

Ifølge aktieanalysechefen har markedet indpriset en større sandsynlighed for en republikansk sejr, som kan give lidt usikkerhed. Men det er ikke meget, understreger han.

"Der kan være lidt usikkerhed i forhold til, at det er så tæt løb, hvis man har priset en sejr til republikanerne. Men alt andet lige tror jeg, at de fleste europæere ser det positivt, hvis Demokraterne løber med sejren i dag," siger Jacob Pedersen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også