Joe Biden kan skabe nye vindere og tabere i dansk erhvervsliv

Præsident Joe Bidens politik kan give opture til nogle danske virksomheder og nedture til andre. Slår han hårdt ned på medicinpriserne, lemper han handelssanktionerne, og vil han virkelig drive den grønne omstilling fremad? Redaktører på en stribe af Watch Mediers branchesites vurderer betydningen af præsidentskiftet på Danmarks største eksportmarked.
Joe Bidens politik vil berøre mange danske virksomheder direkte.
Joe Bidens politik vil berøre mange danske virksomheder direkte.

"Efter fire lange år har Europa igen en ven i Det Hvide Hus."

Sådan lød det fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på dagen, hvor Donald Trump måtte afgive præsidentposten i USA til afløseren Joe Biden.

Men præsidentskiftet betyder andet og mere end blot varmere følelser og bedre kontakt mellem de politiske ledelser i USA og Europa. I mange brancher ser virksomhederne frem til en forandret amerikansk politik, der også vil betyde forandrede forhold for virksomhederne at arbejde under.

Umiddelbart synes Biden at prioritere, at USA igen tilslutter sig klimaaftalen fra Paris i 2015, som Trump trak USA ud af i 2017. Biden ønsker også, at USA igen tilslutter sig verdenssundhedsorganisationen WHO, som Trump sidste år trak landet ud af.

I alt planlægger Biden at underskrive 17 dekreter, få timer efter han onsdag aften dansk tid er blevet indsat som ny præsident i USA, beretter nyhedsbureauerne på indsættelsesdagen.

For Danmark kan politiske ændringer i USA også hurtigt komme til udtryk i store ændringer målt i penge. USA har nemlig siden 2019 været det største eksportmarked for danske varer og tjenesteydelser med en samlet eksportværdi på knap 158 mia. kr. - et mulehår foran Tyskland.

Kursændringer i amerikansk handelspoltik, sundhedspolitik og ikke mindst energi- og miljøpolitik kan flytte rundt på mange eksportordrer og skabe opture for nogle danske virksomheder og nedture for andre.

Her følger en stribe vurderinger af præsidentskiftets betydning fra redaktører og medarbejdere på de enkelte branchesites i Watch Medier:

Solopgang over Capitol Hill på præsident Joe Bidens indsættelsesdag. | Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix
Solopgang over Capitol Hill på præsident Joe Bidens indsættelsesdag. | Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix

Medicinalindustrien – vurderet af MedWatch-redaktør Mikkel Aabenhus Hemmingsen:

For medicinalindustrien er der grund til bekymring efter valget af Joe Biden. For selv om Donald Trump har tordnet mod medicinalindustrien og kritiseret den for at tage højere priser i USA end i resten af verden, så anses demokraterne for at have en mere kritisk tilgang til medicinalindustrien og medicinpriserne. De senere år har blæsten især stået om priserne på insulin, hvor Novo Nordisk er en stor leverandør.

Donald Trump har taget flere initiativer til at sænke medicinpriserne - indtil videre uden nogen stor effekt. Selv peger medicinalindustrien på nødvendigheden for et opgør med de magtfulde indkøbsorganisationer, der fungerer som mellemmænd i det amerikanske sundhedsvæsen. Men det vil formentlig kræve en større sundhedsreform. Demokraterne har dog med Obamacare tidligere vist sig i stand til at lave gennemgribende ændringer af sundhedsvæsnet.

Landbrugs- og fødevareindustrien – vurderet af AgriWatch-redaktør Thomas Rønsholdt Mørch:

For dansk landbrug kan Joe Bidens præsidentperiode få en positiv betydning. Efter en årrække med stigende eksport fra den dansk fødevareklynge til USA er kurven stagneret på omkring 5,5 mia. kr. fra 2017-19, hvilket gør landet til det 10. største marked for dansk landbrugseksport.

Biden har planer om at skabe en "klimasmart" landbrugssektor, og det kan betyde nye eksportmuligheder for den danske agroindustri, der laver klimavenlige produkter og løsninger.

Miljøindustrien og den grønne sektor – vurderet af CleantechWatch-redaktør Emma Gelbjerg-Hansen:

Forventninger til Joe Bidens præsidentskab er store for flere af Danmarks grønne virksomheder, der tror og håber på, at den demokratiske præsidents ambitiøse klima- og miljøplaner for alvor kan sætte skub i den grønne omstilling i USA og være med til at accelerere virksomhedernes amerikanske vækstplaner.

Bag de grønne virksomheders optimisme ligger Joe Bidens ambitiøse klimaplan til 2.000 mia. dollar fordelt over de næste fire år, løfter om at genindtræde i Paris-aftalen, specifikke mål for CO2-neutralitet i 2050, planer om at overgå fra fossil til vedvarende energi i energisektoren i 2035 og en elektrificering af den amerikanske transportsektor.

Planerne har fået rådgivningsgiganten Rambøll til at kalde USA for et ”kolossalt positivt vækstscenarie”, mens flere andre danske vand- og miljøteknologivirksomhederne har klappet i hænderne. Spørgsmålet er dog, om Joe Biden får mulighed for at rykke på sine ambitiøse grønne løfter. Demokraternes forbedrede position i Kongressen kan give den nye præsident mere medvind i sine grønne bestræbelser.

Det Hvide Hus klar til nye beboere. | Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix
Det Hvide Hus klar til nye beboere. | Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix

Energibranchen – vurderet af EnergiWatch-redaktør Maz Plechinger:

Spændingen om Joe Bidens præsidentskab er stor i energisektoren. Især ses der frem til en genindmeldelse af USA i klimaaftalen fra Paris og en klimaplan på 1,7 bio. dollar over de næste ti år. Penge, der skal bruges på at omstille den amerikanske bilflåde til el, forstærke forskningen i batterilagring, modernisere elnettet og bane vejen for en CO2-neutral elsektor i 2035 ved at forlænge skatterabatter til sol, landvind og havvind.

De grønnere selskaber tror på lysere tider. Brancheorganisationen Wind Denmark har ikke lagt skjul på, at Joe Bidens sejr vil få stor positiv betydning for branchen, og selskaber som Cowi, Danfoss, Siemens Gamesa og mange flere har offentligt erklæret deres glæde over valget af Joe Biden.

Men selv om Donald Trump gerne tilgodeså olie- og gasindustrien, så ser det ikke så dystert ud for den sorte del af energisektoren. På dagen for præsidentskiftet er oliepriserne f.eks. steget, fordi den nye amerikanske regering ventes at indføre store hjælpepakker og dermed sætte skub i brændstofefterspørgslen. Der har dog også været meldinger om, at den nye præsident vil stoppe den omstridte olieledning Keystone XL mellem Canada og USA. En olieledning, som Barack Obama i den sidste del af sin embedsperiode fik stoppet, men som Donald Trump satte gang i igen.

Advokatbranchen – vurderet af AdvokatWatch-redaktør Steffen Moses:

Flere af Danmarks største advokatfirmaer satser benhårdt på rådgivning inden for netop vedvarende energi. Og dette strategiske fokus kan kaste flere opgaver af sig, hvis Joe Biden gennemfører sine planer om at investere massivt i grøn omstilling.

Logikken er kort og godt, at det er ”godt for os som advokatfirma, når vores kunder har masser at lave,” sagde Anders Stubbe Arndal, der er ledende partner i Kromann Reumert, til AdvokatWatch i november, da Joe Bidens sejr var hjemme.

Shippingindustrien –  ShippingWatch skriver om den nye præsident:

Donald Trump har haft enorm indflydelse på den globale shippingverden med sanktionerne mod Iran, Venezuela og kinesiske tankrederier samt handelskrigen med Kina og herunder den voldsomme kritik af WTO. Derfor venter rederier, offshoreselskaber, logistikfirmaer og havne nu spændt på de første konkrete udspil, dekreter og lovforslag fra Joe Biden.

Men hvis man tror, at den globale shippingindustri er enig om, tingene ændrer sig til noget bedre, så tager man fejl.

"Vi forventer ikke, at det vil ændre betingelserne for handelspolitikkerne," siger Uffe Østergaard, som er direktør for det tyske containerrederi Hapag-Lloyd i Nordamerika.

Anderledes optimistisk er det sydkoreanske containerrederi HMM.

"Vi håber rigtig meget, at Biden-regeringen vil spille en positive rolle i at fremme global handel og dæmpe disruption gennem store stimulus-prakker og lette protektionisme, som er en risiko mod den frie handel," skriver HMM i en kommentar til ShippingWatch.

Håbet hos flere shippingtopchefer er dog, at Joe Biden vil sikre mere stabilitet om den globale handel.

"Jeg tror, at Joe Biden som ny præsident i USA vil føre til mere stabilitet. Min forhåbning er også, at det fører til en normalisering af den internationale frihandel, der har været under pres. Der har været en periode med handelskrige og restriktioner, som forhåbentligt ændrer sig. Frihandel er afgørende for skibsfarten, det er det, vi lever af," lyder det således fra Mikael Skov, adm. direktør i tankrederiet Hafnia.

Æresgarden med repræsentanter for alle de militære værn bærer mundbind ved Capitol Hill. | Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix
Æresgarden med repræsentanter for alle de militære værn bærer mundbind ved Capitol Hill. | Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix

Finanssektoren vurderet af medredaktør Mette Mandrup, FinansWatch:

I den finansielle sektor venter de fleste branchekendere, at det er den grønne dagsorden, som kommer til at se de største forandringer med overgangen fra Donald Trump til Joe Biden. Som Jesper Berg, der er direktør i Finanstilsynet, sagde til FinansWatch før valget, har Donald Trump nemlig ikke haft store armbevægelser, når det gælder regulering af den finansielle sektor.

"Jeg er ikke i tvivl om, at valget vil få store påvirkninger på verdenssamfundet, men på de mere konkrete felter inden for finanssektoren vurderer jeg ikke, at der vil være den store forskel," sagde han.

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i lobbyorganisationen Finans Danmark, har udtrykt håb om, at Joe Bidens grønnere tilgang kan være med til at understøtte det klimafokus, som i øjeblikket fylder meget i både banker, forsikringsselskaber, pensionsselskaber og kapitalforvaltere.

Exit - Trump og præsidentfruen forlader Andrews Joint Air Force Base med kurs mod Florida. | Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Exit - Trump og præsidentfruen forlader Andrews Joint Air Force Base med kurs mod Florida. | Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også