Vaccinepas afvises på EU-topmøde: Tiden er ikke moden

Diskussionen om vaccinepas må tages på senere tidspunkt. Tiden er ikke moden, mente regeringscheferne på EU-topmøde sent torsdag. De var enige om at holde grænserne åbne, men overvejer særlige regler for mørkerøde zoner med meget høj smitte.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på vej ind til det virtuelle topmøde. | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på vej ind til det virtuelle topmøde. | Foto: Olivier Hoslet/AFP / POOL

Da udrulningen af vacciner mod coronavirus i EU blev sat i gang, begyndte grækerne at drømme om at genoplive turismen.

Men EU-landene er ikke parate til at diskutere et vaccinepas, der skal gøre det muligt at rejse, hvis man har fået sine vaccinestik.

Det konstaterer både EU-præsident Charles Michel og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et EU-topmøde på video torsdag aften.

Man vil dog arbejde videre med en ordning for ensartet dokumentering af vaccinering.

"Vi skulle være i stand til at blive enige om fælles elementer i et certifikat med medicinsk formål," siger Charles Michel.

Rejsepas eller vaccinepas er ikke aktuelt. Trods ønsket fra nogle EU-lande.

Ursula von der Leyen påpeger, at spørgsmålet om vaccinepas er vanskeligt, da det vil splitte befolkningerne i to. De vaccinerede og de ikke-vaccinerede.

Som eksempel nævner hun, at der vil være personer, der af sundhedsmæssige årsager ikke kan lade sig vaccinere.

"Vi skal skelne mellem selve dokumentationen. Det er medicinsk nødvendigt, og der eksisterer allerede en international standard. Det andet er, hvad certifikatet så kan bruges til, og det må vurderes meget nøje," siger von der Leyen.

Den diskussion må EU-landene tage, når "tiden er moden".

Hun tilføjer, at "alle" ikke nødvendige rejser "frarådes stærkt" i øjeblikket.

Frederiksen presser ikke på for vaccinepas

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke blandt de stats- og regeringschefer, der presser på for et vaccinepas. Ikke endnu.

"Der er mange forskellige holdninger til det. Men mit eget temperament er nok, at vi skal bruge alle vores kræfter på at få vaccineret vores egne befolkninger, før vi begynder at tage hul på den diskussion for alvor," siger hun.

Hun påpeger, at man først lige er kommet i gang med at vaccinere mod coronavirus, efter at den første vaccine blev godkendt i EU ved juletid.

I nogle EU-lande er man dårligt begyndt af udrulle vaccineprogrammerne.

Grænser skal forblive åbne

Mens ikke-nødvendige rejser bliver kraftigt frarådet, mener EU-cheferne samtidig, at grænserne bør holdes åbne af hensyn det indre marked.

Belgiens premierminister, Alexander De Croo, bad på mødet de andre EU-lande om at gøre alt for at stoppe turisme og unødvendige rejser, mens den tyske forbundskansler, Angela Merkel, helst vil undgå lukning af grænser.

"Vi kan ikke udelukke grænselukninger. Men vi ønsker at undgå dem ved at samarbejde i EU," siger Merkel på et pressekonference i Berlin.

På topmødet talte EU-landene om at indføre særlige regler for "mørkerøde zoner", hvor udbredelsen af coronasmitte er særlig stor.

Har man været i en af disse, er tanken at man skal have foretaget en coronatest og i øvrigt gå i karantæne.

Det system skal gælde, er tanken, for rejser mellem EU-lande.

uges til, siger Ursula von der Leyen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også