3 vil ændre på 5G-auktion: Man forærer TDC en kæmpe konkurrencefordel

Teleselskabet 3, erhvervsorganisationen Dansk Industri og teleanalytiker råber vagt i gevær over for den kommende frekvensauktion og frygter, at TDC vil sætte sig tungt på 5G-mobilnettet.
Morten Christiansen er er øverst ansvarlige for 3 i Danmark, Sverige og Østrig | Foto: PR/3
Morten Christiansen er er øverst ansvarlige for 3 i Danmark, Sverige og Østrig | Foto: PR/3

Den 11. marts bliver det afgjort, hvilke teleselskaber der sætter sig på frekvenserne, som bliver afgørende for 5G-mobilnettet, og det kan få afgørende konsekvenser for magtforholdet blandt operatørerne, skriver Berlingske.

Præmisserne for den kommende auktion får nu konkurrenten 3, erhvervsorganisationen Dansk Industri og teleanalytiker John Strand til at kritisere betingelserne, fordi det kan gøre TDC til den altdominerende spiller på markedet.

Det skyldes, at TDC ved en auktion i 2019 købte 60 pct. af 2300 MHz-frekvenserne, der ifølge konkurrenten 3 rummer de samme muligheder som 3500 MHz-båndet, som er omdrejningspunktet for auktionen til marts, og derfor får TDC muligheder for at sætte sig på en altdominerende markedsposition, hvis selskabets muligheder for at købe ind ikke begrænses til den kommende auktion.

"Mod bedre vidende forærer man nu TDC en kæmpemæssig konkurrencefordel, fordi man ikke har indset, at de frekvenser, som man solgte i 2019, kan bruges til præcis det samme som de frekvenser, der nu kommer på auktion. Ved at betragte dem som to selvstændige indkøb får TDC mulighed for at erhverve en voldsomt stor mængde 5G-kapacitet, som vil skævvride hele konkurrencebilledet," siger Morten Christiansen, der er øverst ansvarlige for 3 i Danmark, Sverige og Østrig, til Berlingske.

3 har klaget til Energistyrelsen over betingelserne for den kommende auktion, men myndigheden afviser, at 2300 MHz- og 3500 MHz-frekvenserne kan sammenlignes på nuværende tidspunkt.

Huawei rydder op efter kritik af software til at overvåge undertrykt mindretal 

Telia planlægger at lukke kobbernettet om fem år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også