Watch Medier

Flertal vil øge kompensationen til selvstændige

Partier har presset på for mere kompensation til selvstændige efter hård nedlukning. Regering har hidtil virket skeptisk, men er nu positivt stemt.

Torsten Schack Pedersen fra Venstre har været en af de politikere, der har efterspurgt mere kompensation til selvstændige. | Foto: Emil Helms

Et politisk flertal vil øge kompensationen til selvstændige, da mange har svært ved at betale regningerne efter en lang nedlukningen grundet coronapandemien.

Skatteminister og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) peger på, at nedlukningen har varet længere end ventet og end i foråret, hvor corona kom til Danmark.

"Regeringen har sammen med Folketingets partier spændt et meget stort sikkerhedsnet ud, men det er klart, at der er virksomheder og butikker, der er hårdt presset. Det her er en justering, som kan være med til at holde hånden under små butikker, som har det svært," siger han fredag.

Hvordan justeringen skal se ud, er op til de politiske forhandlinger, der indledes fredag med Folketingets partier. Regeringen regner med en aftale i begyndelsen af næste uge.

Borgerlige partier har talt for at øge muligheden for kompensation med 7000 kroner. I dag kan selvstændige søge om 23.000 kroner, mens lønmodtagere kan få op til 30.000 kroner i kompensation.

Regeringen er nu positiv

Oplevelsen er, at regeringen hidtil har været tøvende over for at sidestille kompensationen. Men Bødskov er nu positivt stemt.

Det skyldes nedlukningens længde, og at de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at mange små selvstændige efterhånden har opbrugt deres opsparing og kassekredit. Derfor er regeringen opsat på en mindre justering.

Regeringen har hidtil været skeptisk over for forslaget, fordi selvstændige har mulighed for at arbejde, selv om de modtager kompensation. Den mulighed har lønmodtagere ikke.

Det er ikke alle, der får lønkompensation, som når grænsen på 30.000 kroner.

Ifølge regeringen får fuldtidsansatte i gennemsnit 22.000 kroner om måneden i lønkompensation. Det er mindre end loftet for selvstændige, der i dag er på 23.000 kroner.

Erhvervsorganisationer har længe talt for at hæve satsen til de selvstændige.

Til at starte med var niveauet for begge grupper på 23.000 kroner, men 30. marts sidste år valgte regeringen og arbejdsmarkedets parter at øge ordningen for lønmodtagere til 30.000 kroner.

Derfor mener erhvervsordfører Torsten Schack (V), at det er fair at øge loftet for selvstændige, selv om de må arbejde samtidig.

"Vi har efterspurgt det, siden lønkompensationen blev hævet til 30.000 kroner. Der er en parallelitet og det, synes vi, er helt fair," siger han.

Han mener, at regeringen er blevet presset til at indgå i en aftale, fordi en række partier har presset på.

De Radikale mener, at det er på tide at sidestille ordningerne.

"Vi er bekymrede for, at en lang række selvstændige samt små og mellemstore virksomheder ikke har penge til at klare sig igennem nedlukningen, og det er et problem for virksomhederne og dem, der er ansat der," siger finansordfører Andreas Steenberg (R).

Regeringen vil også åbne for en "click and collect"-model, hvor kunder kan bestille varer hos mindre butikker og betale ved afhentning, ligesom man kender fra take away. Mange mindre butikker har dog ikke en betalingsløsning på nettet.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs