Watch Medier

Dansk forhandler af bunkerolie frifindes i Højesteret efter høj profit i oliehandel

Den danske forhandler af skibsbrændstof Monjasa slipper for at betale en erstatning på 40 mio. kr. i en usædvanlig strid med konkurrenten Stena Oil, viser en afgørelse fra Højesteret.

Foto: Joachim Ladefoged/DEBAT

I en retssag om købet af en meget omstridt last olie er selskabet Monjasa med base i Fredericia blevet frifundet for at betale erstatning på cirka 40 millioner kroner.

Kravet var rejst af det svenske selskab Stena Oil, men Højesteret har tirsdag afvist, at det danske selskab skal erstatte et tab, som svenskerne har lidt under et broget forløb i Guineabugten.

De to selskaber sælger begge brændstof til skibsfarten og er således konkurrenter.

Oprindeligt tilhørte olielasten det svenske selskab, men lasten blev konfiskeret af den centralafrikanske østat Sao Tomé og Principe.

Det skete, da to skibe i dårligt vejr kom tæt på øerne for at overføre lasten på cirka 10.000 ton olie fra det ene skib til det andet.

Østatens myndigheder mente, at det, der egentlig foregik, var smugleri. Derefter blev kaptajnerne idømt fængsel i tre år, ligesom østaten overtog den værdifulde last.

Herefter kom Monjasas selskab i Dubai på banen. Det danske selskab overtog olien for det halve af markedsprisen og gjorde dermed noget af et røverkøb.

Prekært køb

Tilsyneladende vidste danskerne, at sagen var prekær. Op til købet fik man rådgivning af eksterne advokater.

I Stena Oil var der vrede. "Hvad helvede har du gang i", skal en chef ifølge eget udsagn have sagt i telefonen til sin danske modpart. Danskeren fik også besked om, at Stena Oil ville komme efter Monjasa, uanset hvor lang tid det ville tage, og hvor meget det ville koste.

Omkostningerne har vist sig at være betragtelige. Stena Oil er efter at have tabt sagen først ved Vestre Landsret og nu i Højesteret blevet dømt til betale modparten mere end tre millioner kroner i sagsomkostninger.

Konfiskationen var i strid med folkeretten

Dele af forløbet har også været bedømt andre steder. Således har Den Permanente Voldgiftsret i Haag fastslået, at Sao Tomé og Principes konfiskation var i strid med folkeretten.

Under retssagen i Danmark har Stena Oil hævdet, at der nærmest var tale om statsudøvet pirateri.

Men i tirsdagens dom skriver Højesteret, at der skal helt ekstraordinære omstændigheder til, før en køber af konfiskerede varer kan dømmes til at være erstatningsansvarlig i forhold til den oprindelige ejer.

Det kan for eksempel være, når der er tale om statsudøvet pirateri, men det er der ikke ført bevis for, mener dommerne.

De noterer også, at Monjasa var berettiget til at handle i tillid til en afgørelse fra højesteret i Sao Tomé og Principe. Derfor kan selskabet ikke blive pålagt at fralægge sig fortjenesten.

Monjasa indsætter nyt skib på Vestafrika som flydende lager

Stena Oil har anket millionkrav mod Monjasa til Højesteret

Monjasa vinder hemmelig millionstrid med Stena Oil 

Mere fra Watch Medier

Flere supermarkedskæder dropper Mobilepay

Prisen for at bruge Mobilepay ”stiger betragteligt” for butikkerne, lyder det fra Løvbjerg-kæden. Dagrofa lukker også for betalingsløsningen i Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs