Konkret genåbningsplan ligger langt ude i fremtiden

Der kan gå flere uger, inden en samlet plan for genåbning ligger klar. Det møder kritik fra De Konservative. Og både partiet Venstre og erhvervsorganisationen DI vil have konkrete holdepunkter hurtigere frem.
Mette Frederiksen var mødt frem til butikkernes genåbning i Helsingør mandag. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Mette Frederiksen var mødt frem til butikkernes genåbning i Helsingør mandag. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Der vil umiddelbart gå en rum tid, inden regeringen fremlægger en plan for den mere langsigtede genåbning af Danmark oven på den hårde nedlukning, der i december blev indført for at mindske smitten med covid-19 i Danmark.

Politiske forhandlinger om en langsigtet plan blev varslet for ti dage siden. Forhandlingerne er dog struktureret sådan, at partierne skal mødes med statsministeren et efter et. Og de sidste partier er første indkaldt til den 12. marts.

"Jeg synes, at det er meget voldsomt, at vi skal bruge 14 dage på at høre, hvad partierne synes. Vi skal jo videre. Jeg synes godt nok, det er at trække den lige smart nok," siger Søren Pape Poulsen.

"Hvis dette her betyder, at vi efter to uger først skal samles og finde ud af, hvad der skal regnes på, og så kommer der en snak om det og så videre, så kan der jo gå meget lang tid."

Når partierne har været til drøftelser enkeltvis må det forventes, at der skal regnes på eventuelle scenarier og så derefter være samlede forhandlingerne.

Dermed vil der mindst gå flere uger - nok betydeligt længere - inden der ligger en langsigtet, færdigforhandlet politisk aftale om en plan. Og så er kalenderen alligevel tæt på maj, hvor vacciner forventes at have løst store dele af problemet.

For smart

"Lige nu får regeringen det, som den vil have det, ved at trække tingene i langdrag. Det er smart. Man kunne også fristes til at sige, at det er for smart,"siger Søren Pape Poulsen.

Han understreger, at befolkningen har brug for en plan.

"Det er meget bekymrende, at der åbenbart er lange udsigter til en konkret plan.

"Vi har unge, der mistrives, virksomheder, der bløder. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at der bliver tændt nogle lys, om nogenlunde hvornår tingene kan åbnes. Men det bliver jo en lang proces, hvis det skal ske på den måde, som regeringen har lagt op til," siger Søren Pape Poulsen.

Venstre er også kritisk over for, at genåbningsforhandlingerne ser ud til at strække sig i ugevis. Partiet opfordrer til, at regeringen kommer hurtigere til værks og giver erhvervslivet og borgerne nogle mere konkrete perspektiver for den langsigtede genåbning.

DI vil have en plan hurtigst muligt

Hos Dansk Industri har man længe efterspurgt en mere konkret, langsigtet plan, så erhvervslivet har noget at forholde sig til.

"Vi er naturligvis meget tilfredse med, at også regeringen nu vil have en samlet plan, og vi har brug for, at den kommer hurtigst muligt."

"Det er enormt vigtigt, at der hurtigt kommer nogle konkrete holdepunkter i planen, så vi ved, hvad der kommer til at ske, og så vi kan forberede os," skriver politisk direktør i DI, Emil Fannike Kiær, i en kommentar.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også