Forsvarsminister vil indsætte skib mod pirater i Guineabugten

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har hørt rederiernes bønner og bedt Forsvaret om at indsætte et skib til at bekæmpe pirater i Guineabugten ved Afrikas vestkyst. Senest blev 15 søfolk torsdag kidnappet fra hollandsk opereret kemikalietanker.
Forsvarsminister Trine Bramsen. | Foto: Philip Davali
Forsvarsminister Trine Bramsen. | Foto: Philip Davali
Af Ritzau og ShippingWatch

Regeringen ser med alvor på situationen i Guineabugten sydvest for Afrika, hvor pirater er en stigende trussel mod blandt andet de mange danske skibe i farvandet.

Derfor har forsvarsminister Trine Bramsen (S) anmodet Forsvaret om at se på et skibsbidrag, som skal indsættes for at dæmme op for angreb.

"Jeg frygter, at det er spørgsmål om tid, før vi ser kidnapninger af danske besætninger", siger hun.

Hvis tilbagemeldingen er positiv, vil hun søge Folketingets opbakning til at indsætte skibet.

Tidligere brugt skibe og fly

Danmark er en aktiv søfartsnation og har flere gange siden 2008, hvor truslen for alvor tog til, haft skibe og overvågningsfly indsat mod pirateri i Afrika.

13. januar blev "Mærsk Cardiff" angrebet syd for Nigeria. I slutningen af 2020 var "Mærsk Cadiz" og "Torm Alexandra" udsat for lignende angreb. Det er alle danske skibe, som sejler under Singapores flag.

Så sent som torsdag blev 15 besætningsmedlemmer fra et kemikalietankskib kidnappet, da pirater angreb skibet, som var på vej fra Riga i Litauen til Lagos i Nigeria.

Og det er kun en måned siden, at 15 andre kidnappede søfolk blev frigivet, efter at pirater den 23. januar 2021 havde bordet et containerskib og taget besætningsmedlemmerne med sig.

Ny kidnapningssag på kemikalietanker i Guineabugten  

Op mod 40 danske skibe passerer dagligt bugten, og omkring 40 pct. af alle piratangreb i verden finder ifølge Forsvaret sted i farvandet.

Usikkert hvornår et skib kan indsættes

Af samme grund er forsvarsministeren villig til, at Danmark sætter sig i spidsen for en indsats i Guineabugten, hvor næsten alle kidnapninger til søs finder sted.

"Som stolt søfartsnation er jeg villig til at gå meget langt for, at en indsats i Guinea bliver en realitet. Vi har gode erfaringer fra ledelsesopgaver i blandt andet Hormuz", siger Trine Bramsen.

Hun nævner mulige samarbejdslande som Italien, Portugal, Frankrig, Holland og ikke mindst Norge, hvor rederiforeningen har opfordret regeringen til at gøre en indsats.

"Der er ikke afvisende tilbagemeldinger", siger ministeren, som dog har brugt måneder på at skaffe opbakning.

Da en eventuel mission stadig er på tegnebrættet, kan hun ikke sige mere om, hvornår skibet eventuelt skulle indsættes, eller hvilken skibsklasse det bliver.

Regeringen udnævnte tidligere på året en særlig repræsentant for maritim sikkerhed for at bane vej for en militær indsats.

Ifølge ministeren kan "Danmark ikke løfte opgaven alene". Det er Danske Rederier enig i.

"Jeg håber, at andre lande vil følge trop og være med til at sikre, at handelsflåden kan sejle frit i området. Jo flere lande, der står sammen om at løfte den vigtige opgave, jo større chance er der for, at vi kan gøre en forskel", siger adm. direktør Anne H. Steffensen i en kommentar.

"Der har lige været endnu et angreb mere på et handelsskib i bugten i går (torsdag, red.), hvor dele af besætningen er kidnappet, så ingen tvivl om at det haster".

Sikkerhedsfirma revser EU for træghed i kampen mod pirater i Guineabugten 

Topdiplomat vil have et netværk af skibe i Guineabugten til at bekæmpe pirater  

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også