Watch Medier

Bavarian: Sundhedsministeriet trodsede anbefaling om at støtte dansk vaccine

På trods af anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen sagde Sundhedsministeriet sidste sommer nej til at støtte udviklingen af Bavarian/Adapvacs danske vaccinekandidat. Det har forsinket udviklingen, mener Bavarian.

Bavarian er i dag nået til at teste vaccinen på mennesker. | Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali

Sidste sommer blev Sundhedsministeriet anbefalet at støtte en dansk kandidat til en coronavaccine, der dengang var under opsejling. Alligevel valgte de ikke at gøre det. Det skriver Dagbladet Information tirsdag.

Anbefalingen kom fra Lægemiddelstyrelsen, efter at de fik indsigt i lovende startresultater fra Bavarian Nordic, skriver avisen.

Den pågældende vaccine er nu nået frem til at blive testet på mennesker og er væsentligt tættere på at kunne tages i brug.

Den er udviklet af forskere på Københavns Universitet i firmaet AdaptVac. Senere er licensen på vaccinen solgt til medicinalselskabet Bavarian Nordic.

I en aktindsigt, som Information har fået, viser det sig, at forskerne bag i juli sidste år præsenterede vaccinen for Lægemiddelstyrelsen.

De kunne her fremlægge resultater, der pegede på en vaccine med en stærk antistof-respons, som var hurtigere og mere langvarig end andre kandidater på markedet.

Lægemiddelstyrelsen anbefalede på den baggrund at støtte vaccinen med 75 mio. kr. "med forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes," skriver Information.

På trods af anbefalingen valgte Sundhedsministeriet ikke at støtte den.

Og det har fået kritik fra flere sider.

Heriblandt videnskabsanalysevirksomheden Airfinity, der monitorerer coronaudviklingen. De mener, at regeringen burde have taget det mere seriøst.

"Man burde fra starten have taget vaccineudvikling lige så alvorligt som lockdown og investeret hurtigt og meget i forskning og udvikling, kliniske forsøg og potentielt også produktion," siger direktør Rasmus Bech Hansen til Information.

Ifølge Bavarian Nordic selv har manglen på støtte forsinket vaccineudviklingen.

"De vacciner, som allerede er på markedet, har det til fælles, at man gjorde noget helt usædvanligt og kørte flere forsøg oven i hinanden. For tiden er så kostbar. Men det har vi ikke haft mulighed for, fordi vi ikke fik den eksterne finansiering," siger Rolf Sass Sørensen, vicepræsident for kommunikation i Bavarian Nordic, til Information.

Sundhedsministeriet skriver til Information, at de dengang 'henholdt sig til den købsstrategi, der var lagt i EU.'

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs