Watch Medier

USA vil sætte Johnson & Johnson-vaccine på pause

Den vaccine, som Danmark har bestilt flest af, bliver sat på pause i USA. Første sending ankommer til Danmark i morgen onsdag, og Sundhedsstyreklsen bebuder en dansk beslutning om vaccinen i denne uge.

Vaccinen fra Johnson & Johnson kommer for første gang til Danmark i onsdag. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

USA's lægemiddelstyrelse anbefaler at sætte coronavaccinen fra Johnson & Johnson på pause efter sjældne blodproptilfælde hos seks vaccinerede.

Det skriver styrelsen, FDA, i et tweet tirsdag eftermiddag dansk tid.

Unavngivne embedsmænd havde forinden oplyst til The New York Times, at det var planen at suspendere brugen af vaccinen ud fra et forsigtighedsprincip.

Seks kvinder i alderen fra 18 år til 48 år er alle blevet ramt af en sjælden type blodprop inden for godt to uger efter deres vaccination.

En af de seks kvinder er død. En anden er i kritisk tilstand.

Den danske Sundhedstyrelse skriver tirsdag eftermiddag, at det gør indtryk, at USA sætter Johnson & Johnson-vaccinen på pause. Styrelsen venter at komme med udmelding om vaccinen i denne uge. Den første sending af vaccinen kommer nemlig til Danmark onsdag.

Samme problem som med AstraZeneca

En sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige sygdomsforløb er ikke bekræftet. Det er dog samme mulige sammenhæng, der har fået flere lande til at ændre brugen eller helt suspendere brugen af AstraZeneca-vaccinen.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. I alt har Danmark lagt billet ind på 8,2 millioner doser.

I USA har størstedelen af landets cirka 120 millioner vaccinerede personer fået vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

6,8 millioner personer har fået Johnson & Johnson-vaccinen i USA. Vaccinen kræver i modsætning til de to ovenstående kun ét stik.

I USA rammes mellem 300.000 og 600.000 årligt af blodpropper, viser tal fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Det usædvanlige sygdomsbillede, der består af blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader, er dog yderst sjældent.

FDA skriver i et tweet, at man onsdag vil indlede en gennemgang af de sjældne sygdomsforløb. Indtil vaccinens mulige bivirkninger er undersøgt, anbefaler styrelsen, at den sættes på pause, lyder det.

AstraZenecas vaccine er sat helt på pause i Danmark og Norge.

Ud af 34 millioner, der har modtaget AstraZeneca-vaccinen i Storbritannien, EU og tre øvrige lande, er der blevet registreret 222 blodproptilfælde, hvor der er et lavt antal af blodplader. Det skriver The New York Times.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte fredag 9. april, at det undersøger fire mistænkelige tilfælde af blodpropper hos personer, der har modtaget Johnson & Johnsons coronavaccine.

Læs mere her:

Første sending af Johnson-vaccine kommer en uge tidligere

450.000 færre vaccinedoser fra Johnson & Johnson i april

AstraZeneca-stop kan skubbe vaccinekalender to uger 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs