Watch Medier

EU vil drøfte ophævelse af patenter på coronavacciner

EU er parat til at diskutere et forslag om midlertidigt at ophæve patentbeskyttelse på vacciner. USA meddelte onsdag sin støtte til en plan op at ophæve patenter.

EU-Kommisionsformand Ursula von der Leyen er indstillet på at diskutere, om patentbeskyttelsen af coronavacciner skal ophæves. | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

EU er parat til at diskutere et forslag, der støttes af USA, om at ophæve patentbeskyttelsen for coronavacciner, siger EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag.

"EU er parat til at diskutere ethvert forslag, som foreslår løsninger på krisen på en effektiv og pragmatisk måde," siger hun og fastslår, at EU's prioritet vil være at øge forsyningerne af vacciner globalt.

Dette er en indirekte kritik af USA og Storbritannien, som har begrænset vaccineeksport.

USA meddelte onsdag, at det støtter en plan om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien.

"Det her er en global sundhedskrise, og coronapandemiens ekstraordinære omstændigheder kræver ekstraordinære indgreb," hed det i en erklæring fra USA's handelsrepræsentant, Katherine Tai, på Twitter.

Hvis patentbeskyttelsen af coronavacciner bliver ophævet, er det et potentielt gennembrud for produktionen af flere vacciner globalt. Reglerne, som de er nu, forhindrer udviklingslande i selv at producere vaccinerne. En gruppe af udviklingslande anført af Indien og Sydafrika har skubbet på for at få ændret reglerne.

Katherine Tai understreger i erklæringen, at USA støtter beskyttelsen af intellektuelle rettigheder. Men de rettigheder bør frafaldes under pandemien, mener USA. Derfor vil landet arbejde i Verdenshandelsorganisation (WTO) for at få reglerne ændret midlertidigt.

Præsident Joe Biden har været under pres for at støtte forslaget, som kan hjælpe fattigere lande med at producere billigere generiske versioner af vacciner mod covid-19.

Lederen af Verdenssundhedsorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kalder Bidens beslutning "historisk". EU har hidtil været imod forslaget.

Europa de eneste, der eksporterer i stor skala

Von der Leyens kommission er blevet kritiseret for en træg udrulning af coronavaccinerne i EU. Men von der Leyen siger, at EU nu er på rette spor.

"Nogen har ment, at lande som USA og Storbritannien var hurtige i begyndelsen. Men jeg vil sige, at Europa har opnået succes, samtidig med at vi er forblevet åbne over for verden, mens andre har holdt deres vaccineproduktion for sig selv," siger hun og tilføjer:

"Europa er verdens førende vaccineeksportør. Indtil nu er over 200 millioner doser vacciner, som er produceret i Europa, sendt til resten af verden."

EU-Kommissionens formand fastslår videre:

"EU eksporterer lige så mange vacciner, som vi leverer til EU's egne indbyggere. Og for at gøre det klart, er Europa den eneste demokratiske region i verden, som eksporterer vacciner i stor skala."

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs