Watch Medier

Redegørelse frifinder Bestseller for samarbejde med Myanmars militær

Redegørelse finder, at Bestseller har overholdt sanktioner og ikke samarbejdet med militær i Myanmar.

Anders Holch Povlsen siger, at der ikke må herske tvivl om Bestsellers ansvarlighed i forhold til befolkningen i Myanmar. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Den danske modekoncern Bestseller har overholdt sanktioner og ikke samarbejde med militæret i Myanmar.

Det er konklusionerne i en redegørelse fra advokat Jonas Christoffersen, som i en årrække har været direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Redegørelsen er bestilt af Bestseller, efter at modekoncernen i en FN-rapport fra 2019 er blevet beskyldt for at bruge fabrikker i Myanmar, der har forbindelse til militæret.

Militæret tog magten i landet 1. februar. Siden er over 700 civile blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i forbindelse med demonstrationer.

Jonas Christoffersen finder, at der ikke er noget rimeligt grundlag for at antage, at de tre fabrikker, som Bestseller har brugt i landet, er beliggende på jord, der direkte eller indirekte er ejet eller lejet af militæret.

Han finder heller ikke, at der er noget rimeligt grundlag for at antage, at de tre fabrikker direkte eller indirekte har betalt administrationsbidrag til militæret.

For at tage afstand fra militærets handlinger har EU tidligere indført sanktioner, der går ud på, at man ikke må handle med virksomheder, som er ejet af militæret.

Jonas Christoffersen finder, at Bestseller ikke har overtrådt de sanktioner.

Redegørelsen bekræfter ifølge Anders Holch Povlsen, administrerende direktør og ejer af Bestseller, at man har taget sit ansvar på sig.

"Der må ikke herske tvivl om vores ansvarlighed i forhold til befolkningen i Myanmar. Vi har i mange år arbejdet for bedre arbejdsvilkår, lavet sociale programmer og været med til at opbygge en fagbevægelse i landet."

"Vi har på det kraftigste fordømt militærets kup, og vi er stærkt optaget af, hvordan vi fremadrettet kan sikre de cirka 48.000 medarbejdere, som arbejder på de fabrikker, som leverer tøj til os," siger Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse.

I øjeblikket har Bestseller aktiviteter på to af de tre omtalte fabrikker i Myanmar.

Bestiller har dog ikke lagt nye ordrer på nogen af fabrikken siden midten af marts, og det er ifølge koncernen tvivlsomt, om det kan lade sig gøre fremover på grund af EU's sanktioner.

Derfor kan Bestseller blive nødt til at iværksætte en exit-strategi for fabrikkerne, så vidt det er muligt, når sanktionerne samtidig skal overholdes, lyder det i pressemeddelelsen.

 

Mere fra Watch Medier

Bladt Industries afskediger topchef

Efter nok et ”udfordrende år” skifter Aalborg-virksomheden Bladt Industries, der producerer møllefundamenter, endnu engang ud i direktionen. ”Vi har brug for nyt fokus,” siger formanden.

Jyske Bank skruer op for rentesatser

I modsætning til Nykredit fastholder landets tredjestørste bank, Jyske Bank, en rente på 0 pct. på almindelige lønkonti. Men renten hæves på udlån og på en stribe opsparingsprodukter.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs