Efter kritik af minus-renter: Minister vil have undersøgt banker

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) nøjes med at følge udviklingen med negative rente, men har ingen planer om indgreb. Han har har bestilt en undersøgelse af, hvordan der kan skabes mere konkurrence mellem bankerne.
Foto: Stine Bidstrup/ERH
Foto: Stine Bidstrup/ERH
AF RITZAU

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger til DR, at han har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se på, hvordan der kan komme mere konkurrence på bankmarkedet.

Det sker, som opfølgning på at ministeren i slutningen af april på Facebook kom med et voldsomt udfald mod bankernes opkrævning af negative renter, som han skrev "skal stoppe nu".

"Bankerne skal ikke sætte hensynet til deres egen indtjening over kundernes hensyn, og det er det, jeg har bedt finanstilsynet om at sætte særligt fokus på,"siger Simon Kollerup til DR og tilføjer:

"Vi må handle på det, hvis der sker yderligere. Men lige nu følger vi bare udviklingen."

Bankerne opkræver negative renter, fordi Nationalbanken opkræver negative renter. Det har udløst kritik, da bankerne dermed nu opkræver penge af kunder, der har mere en 100.000 kroner stående på en bankkonto.

Det fik i slutningen af april erhvervsminister Simon Kollerup til at skrive på Facebook:

"Jeg mener, at det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere."

Ministeren har ikke stillet op til interview om den udmelding før nu. Og her fortæller han altså, at han har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se på, hvordan konkurrencen kan styrkes. De skal levere er rapport til efteråret.

Debatten om de negative renter har raset længe. Det er blevet fremført, at bankkunder i Finland eksempelvis ikke bliver opkrævet negative renter, fordi konkurrencen er hårdere.

Blandt andet Ældre Sagen har harceleret mod bankernes negative renter.

"Hvis danskernes opsparing virkelig er så stor en byrde for bankerne, som Finans Danmark giver udtryk for, vil det både være til gavn for både borgerne og bankerne i stedet at få en konto i Nationalbanken," har adm. direktør i foreningen, Bjarne Hastrup, tidligere sagt.

"Og ellers er der måske behov for lidt mere konkurrence om vores opsparing, end der pro tempora synes at være i banksektoren," siger han endvidere.

Modsat har ministeren fået kritik for at blande sig i, hvordan bankerne sætter deres rente. Ikke mindst fordi Nationalbankens renter er negative.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også