Watch Medier

Formand for klimapartnerskab tager luften ud af branchens grønne løfter

Finans- og pensionssektorens bidrag til den grønne omstilling kunne både være mere nationalt forankret og mere ambitiøst. Det erkender klimapartnerskabets formand Torben Möger Pedersen i et interview med Watch Medier.

Foto: Ursula Bach / PensionDanmark | Collage: Peter Thomsen

Som led i klimakampen har den danske finanssektor lovet at investere 350 mia. kr. i grønne aktiver frem mod 2030. Det er indtil videre branchens primære bidrag til den grønne omstilling og ikke mindst til det nationale politiske mål om at reducere de danske CO2-udlednigner med 70 pct. inden 2030.

Watch Medier har derfor sat Torben Möger Pedersen stævne. Som adm. direktør i PensionDanmark og formand for finanssektorens klimapartnerskab har han været branchens stemme i regeringens klimapolitiske maskinrum.

"Vi vil fra den finansielle sektors side gerne bidrage til at realisere den beslutning, som et bredt flertal i Folketinget traf i 2019 om at reducere den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030, men vi har også understreget, at vi vil gøre det på en måde, som er forretningsmæssig forsvarlig," siger Torben Möger Pedersen og fortsætter:

"Det vil sige, at investeringerne også skal leve op til kravene om fornuftige afkast."

Netop forpligtelsen på 350 mia. kr. i globale investeringer er også blevet til under hans formandsskab - og nu er spørgsmålet, hvordan en målsætning på verdensplan reelt kan forenes med en historisk ambition i Danmark, for mens de 350 mia. kr. er et globalt mål, er de 70 pct. et nationalt mål.

Ambitionen om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. er en national ambition, mens de 350 mia. kr., I har forpligtet jer til at investere, kan investeres globalt. Hvorfor har I ikke også sat et dansk måltal?

"Det kunne man godt have gjort, men det har vi så ikke. Vi er jo globale investorer, og klimaudfordringen er global. Det har lige så stor betydning for de globale emissioner og målet om at holde temperaturstigningerne på under 1,5 grader, hvis vi medvirker til at reducere CO2-udledningen i udlandet frem for i Danmark. Og den danske pensionssektor er så stor i forhold til den danske økonomi, at vi under alle omstændigheder er nødt til at investere andre steder end i Danmark," svarer Torben Möger Pedersen.

Jeg vil gerne garantere, at der ikke er et dansk grønt projekt, der vil gå i stå på grund af manglende finansiering.

Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark

"Når det er sagt, er der en meget betydelig del af de grønne investeringer, der er nationalt forankret," siger han og uddyber:

"Der er givet tilsagn til for eksempel finansiering af energiøerne i Nordsøen og Østersøen, og vi har også for nylig meddelt, at vi er medinvestor i, hvad der bliver Europas største power to X-projekt, nemlig Esbjerg Havn."

Klimapartnerskaberne vedrører det danske klimaregnskab. Hvorfor har I ikke forpligtet jer til at investere et milliardbeløb inden for landets grænser?

"Vi har ikke sat tal på det, men jeg vil gerne garantere, at der ikke er et dansk grønt projekt, der vil gå i stå på grund af manglende finansiering. Der er i pensionssektoren meget stor opmærksomhed på både forpligtelsen og det investeringsmæssige potentiale."

Selvom I ikke havde sat jer som mål at investere 350 milliarder kr. globalt i den grønne omstilling, havde I så ikke ramt det tal alligevel?

"Det spørgsmål fik jeg faktisk også helt tilbage, da vi lancerede målet ved FN’s climate summit. Når vi gør regnebrættet op i 2030, vil jeg gætte på, at vores samlede grønne investeringer vil vise sig at være væsentligt større end det, vi har sat os som mål i dag. Vi er langt foran i dag," svarer han.

Dataproblemer forhaler finansiering af klimamål 

Skal muligvis sætte barren højere

I november lød det fra brancheforeningen Forsikring og Pension, at sektoren havde investeret 50 mia. kr. i grøn omstilling på bare ét år. Dermed så den ud til at nå i mål med de 350 mia. kr. tre år før ventet. Det rejser samtidig et nyt spørgsmål:

Hvis I allerede nu ser ud til at skyde langt over målet, er målsætningen så ambitiøs nok?

"Det er en relevant pointe, og den vil jeg da tage med tilbage til branchen," medgiver Torben Möger Pedersen.

"Det kan godt være, når vi genbesøger projektet til efteråret, at vi her kan konstatere, at vi har mulighed for at sætte barren højere."

Bliver jeres globale investeringsportefølje ikke helt automatisk mere grøn, selvom I ikke gør noget proaktivt?

"Du har selvfølgelig ret i, at verden også bevæger i denne retning. Men det gør den jo ikke af sig selv. Det gør den, fordi der er en masse gode kræfter, der skubber på, herunder investorerne," siger Torben Möger Pedersen.

ATP affejer klimamål 

Vismand: Manglende klimaafklaring sender større regning til erhvervslivet

Usikkerhed om klimaregnskaber giver hovedpine i dansk erhvervsliv – kan forhale grøn omstilling 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs