Alt om Forsvarets skyttegravskrig med ISS

SERIE: En historisk udbudskontrakt med Forsvaret skulle have sendt milliarder til ISS og stå som et vartegn for offentlige indkøb. I stedet blev det en skyttegravskrig – og fortællingen om et banebrydende udbuds kuldsejling.

(ARKIV / ILLUSTRATION) | Foto: Henriette Dæhli / Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix | Collage: Peter Thomsen

Da ISS i 2017 vandt en historisk udbudskontrakt med Forsvaret, var det ikke blot en aftale til milliarder frem mod 2023.

Ifølge daværende adm. direktør i ISS Danmark, Flemming Bendt, var det også muligheden for at "bidrage til, at medarbejdere og gæster hos Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet har de bedst mulige betingelser for at kunne arbejde for Danmarks sikkerhed".

I dag er kontrakten afsluttet. Efter årelang kritik og med milliontab på begge sider af aftalebordet.

Milliardkontraktens kuldsejling stiller imidlertid centrale spørgsmål til ISS’ standarder ved bespisningen af en af de centrale ressourcer i Danmarks forsvar, soldaterne – og ikke mindst hvorvidt en af Danmarks største indkøbsmuskler reelt kan sætte de vitale kantinedrifter i udbud til private aktører.

I en serie artikler tager FødevareWatch et indgående kig på kantinedriften, ISS bød de danske soldater – og hvordan den fejlede gang på gang.

God læselyst.

 

KAPITEL 1: Kantinekaos

FØRSTE DEL: ISS-mad dækkede langt fra soldaters energibehov i milliardkontrakt

Når danske soldater har gået til buffeten i Forsvarets kantiner, har det næppe været med det forventede resultat:

Hvis de udelukkende spiste det, leverandøren – servicekæmpen ISS – selv beregnede som en portion, ville de reelt ikke få det, Forsvaret vurderede nødvendigt for at komme gennem dagen, viser beregninger.

 

ANDEN DEL: Udskældt forsvarskontrakt gav omfattende millionunderskud fra første færd

Underskuddet på ISS' ombruste kontrakt med det danske forsvar har alle år været en konsekvent blødning, som tilsammen har udløst tab for trecifret millionbeløb.

 

TREDJE DEL: ISS brød gang på gang kontraktkrav i milliardaftale med Forsvaret

Få måneder inde i aftalen begyndte alarmklokkerne at ringe – og den sønderlemmende kritik af service og klager om grundlæggende kontraktbrud rullede ind fra Forsvarets ansatte.

En professor kalder i dag forløbet et "skoleeksempel" på et udbud til milliarder, der går galt på alle punkter.

 

KAPITEL 2: I felten

FØRSTE DEL: Officerer og soldater i opråb: ISS-forplejning svigtede soldaterne på kasernerne

Både officerer og soldater-fagforening retter nu hård kritik mod forplejningen i det danske forsvar. ISS' kantine har været akilleshælen i uddannelsen af nye soldater, lyder det fra en officer, der uddannede kadetter.

"Hvis der var overskud af feltrationer, sagde soldaterne førhen: 'Nej, det er ligemeget – dem smider vi ud!' Nu gemte og spiste de dem," fortæller han.

 

ANDEN DEL: ISS-svigt rakte til magtens korridorer

Udfordringerne ved grundlæggende kantinedrift hos ISS ramte ikke kun bespisningen hos Forsvaret. Også grundlæggende service i forbindelse med besøg fra ambassadører og diplomater udløste over flere år klager over manglende service, viser interne dokumenter.