Watch Medier

Grønlands regering dropper drøm om olieeventyr

Den grønlandske regering har valgt at droppe fremtidig olieefterforskning - blandt andet af klimahensyn.

Der skal ikke søges efter olie i Grønland. Det har den grønlandske regering besluttet. | Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at droppe fremtidig olieefterforskning på og omkring Grønland. Det skriver Ingeniøren.

"Naalakkersuisut har vurderet, at de miljømæssige konsekvenser ved olieefterforskning og olieudvinding er for store," siger minister for råstoffer Naaja H. Nathanielsen til Ingeniøren.

"Og de ressourcer vi bruger på at holde liv i drømmen om et olieeventyr kan anvendes bedre i andre dele af vores erhvervsliv. Fremtiden ligger ikke i olie. Fremtiden tilhører den vedvarende energi, og hvad det angår, har vi meget at vinde," siger ministeren videre.

Hensyn til det sårbare arktiske miljø, den spirende turisme og landets hovedindtægtskilde, fangst og fiskeri, nævnes også som årsager til at droppe at forsøge at finde olie.

Desuden tyder regeringens beregninger på, at der ikke vil være kommerciel interesse for olieefterforskning i Grønland i fremtiden.

Flere investorer har også meldt ud, at de ikke vil efterforske i Arktis, fordi risikoen er for høj i forhold til gevinsten.

Ifølge Ingeniøren er der fire aktive kulbrinte-eftersøgningslicenser, som Grønland er forpligtet til at holde aktive, så længe licenshaverne efterforsker. Selskabet bag et af de fire licenser har allerede udtrykt ønske om at tilbagelevere licensen.

Både miljøorganisationen Greenpeace og Verdensnaturfonden WWF bifalder den grønlandske beslutning.

Det vurderes, at der alene i Vestgrønlands undergrund er omkring 18 milliarder tønder olie.

Den grønlandske regering, der overtog magten efter valget i april, har allerede leveret på valgløfter om at stoppe planer om uranudvinding i Sydgrønland.

Mineselskab vil i dialog med grønlandsk regering om Kvanefjeld

Grønlandsk valg giver minemodstandere flertal i parlamentet 

Mere fra Watch Medier

Det nye Nordea Pension skal fylde mere i landskabet end Topdanmark Liv

Med Nordeas kræfter inden for distribution skal det tidligere Topdanmark Liv - nu Nordea Pension - blive en større spiller på pensionsmarkedet, siger privatdirektør Mads Skovlund fra Nordea efter overtagelsen. Nordeas privatkunder kan give selskabet mange nye kunder, vurderer aktuar.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs