Watch Medier

Støttepartier giver flertal til ophøjelse af coronas status

Støttepartier vil stemme for epidemikommissionens indstilling, men der savnes klar strategi for vinteren.

Stinus Lindgreen er De Radikales sundhedsordfører. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og De Radikale, kommer til at stemme for epidemikommissionens indstilling om at ophøje covid-19 til en samfundskritisk sygdom.

Dermed er der flertal for indstillingen, som regeringen også anbefaler.

Enhedslisten og SF vil også stemme for genindførsel af coronapasset.

Det oplyser Peder Hvelplund, Enhedslistens coronaordfører, og Kirsten Normann Andersen, SF's sundhedsordfører.

I en skriftlig kommentar oplyser Stinus Lindgreen, De Radikales sundhedsordfører, at partiet vil stemme for at opklassificere coronas status. Men hvorvidt det samme gælder for coronapasset, fremgår ikke.

"Det er klart, at vi ikke kan sidde en entydig indstilling fra Epidemikommissionen og vores sundhedsmyndigheder overhørig, når de anbefaler at opklassificere covid-19 på grund af pres på vores sundhedsvæsen," siger Stinus Lindgreen.

Folketingets Epidemiudvalg skal tage stilling til indstillingen på et møde tirsdag.

Men Peder Hvelplund efterlyser en plan fra regeringen og tydeligere kommunikation.

"Men det er også vigtigt at understrege, at det her ikke kan stå alene. Det er vigtigt at få en klar strategi for, hvordan vi håndterer corona gennem efteråret og vinteren."

"Det handler også om, hvordan vi bremser smittespredningen de steder, hvor coronapasset helt åbenlyst ikke virker. Det er i forhold til skoler og daginstitutioner, hvor der er behov for øget fokus på at undervise i mindre hold."

Savner strategi

De Radikale savner ligeledes en strategi.

"Det er dog problematisk, at man ikke langt tidligere har lagt en klar strategi frem, sådan som ekspertgruppen anbefalede, ligesom man har forsømt at forsøge sig med anbefalinger, inden man skrider til krav. Det er ellers en pointe i ekspertgruppens rapport," siger Stinus Lindgreen.

Hos De Konservative er sundhedsordfører Per Larsen positiv indstillet over for genindførsel af coronapas.

Det skal dog først besluttes på et gruppemøde tirsdag.

"Jeg vil hvert fald indstille, at vi ser positivt på modellen med coronapas. Den model, der er lagt frem, ser ud til at være til at håndtere for erhvervslivet," siger Per Larsen.

Men han forestiller sig, at det kan ske, uden at covid-19 får status som samfundskritisk.

"Når man kategoriserer covid-19 som en samfundskritisk sygdom, så åbner man hele værktøjskassen, og så er det muligt at lave forsamlingsforbud og lukke samfundet ned. Det synes vi er meget drastisk, og det håber vi bestemt ikke man får brug for."

"Derfor kunne det være mere hensigtsmæssigt at lave en lovgivning specifikt på coronapasset og så se, hvordan det kommer til at gå."

Samme anbefaling om en specifik aftale om coronapasset har Dansk Erhverv.

"Vi har stadig kontrol over situationen, og vi vil være kede af, at vi allerede opgraderer situationen til samfundskritisk sygdom med alle de værktøjer, som medfølger," siger administrerende direktør Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

SMVdanmark vil have hjælpepakker genindført

Regeringen vil genindføre coronapasset 

Mere fra Watch Medier

Chr. Augustinus Fabrikker skyder 400 millioner i grøn fond

Milliardinvestoren Chr. Augustinus Fabrikker er blandt de primære investorer i en grøn investeringsfond, der har sikret sig et samlet kapitaltilsagn på knap en mia. kr. Fonden har fokus på virksomheder, der er markedsledende i bæredygtighed inden for branche.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs