Watch Medier

31 procent af danskerne betaler negativ rente

Tre ud af ti danskere betalte i 2021 negativ rente i banken, viser ny opgørelse fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark. Størstedelen af dem betaler under 600 kr. om året.

Jyske Bank var først med negative renter for private kunder. | Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Tre ud af ti danskere måtte i 2021 betale for at have penge stående i banken i form af negative renter.

Det viser en ny opgørelse fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

Opgørelsen viser, at 16 pct. af danskerne betalte under 600 kr. i negativ rente før skat, mens 6 pct. af befolkning har betalt over 2.400 kr.

"Jeg hæfter mig ved, at blandt de tre ud af ti danskere, som rent faktisk skal betale negative renter, slipper de fleste altså med ganske små beløb,” siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Bankerne har siden 2012 betalt negativ rente i Nationalbanken, når de placerede danskernes indlånsmidler. I 2019 indførte Jyske Bank som den første bank i Danmark negative renter for private kunder, og siden er de negative indlånsrenter blevet hverdagskost.

De negative renter har siden 2019 været genstand for stor debat. En debat, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) stemplede ind i, da han sidste år langede ud efter bankerne, som han kaldte grådige, i et opslag på Facebook.

De negative renter er i den seneste tid atter kommet under debat. Forbrugerombudsmanden er nemlig ved at undersøge lovligheden af renterne.

Danske Bank får medhold i sag om negative renter

Ingen rolig nattesøvn til bankerne: Negative renter kan stadig være ulovlige 

Mere fra Watch Medier

Nu vil Deloitte også være it-konsulenthus

Konsulenthuset Deloitte har gang i en udvikling hen mod også at blive et it-konsulenthus. Senest har Deloitte købt endnu et SAP-hus i Danmark, men andre teknologier fylder stadig mere.

Genmab-topchef: Hvis vi havde købt Biontech havde vi nok sløjfet coronavaccinen

Genmab har på få år opbygget finansielle muskler til at kunne investere efter behag, mens kapitalen tørrer ud andre steder i biotekindustrien. Alligevel foretrækker Genmab-topchef Jan van de Winkel partnerskaber frem for opkøb. For havde Genmab købt den tyske samarbejdspartner Biontech, kunne det have kostet verden coronavaccinen, siger han til MedWatch.

Lækket udspil: EU vil på få år fordoble antallet af varmepumper

I et endnu ikke offentliggjort udspil i kampen for at blive uafhængig af russisk olie og gas lægger Europa-Kommissionen op til at sætte turbo på udrulningen af varmepumper og øge kravene til energieffektivisering. ”Det er en god kurs,” siger dansk chefforhandler.

NKT hedger sig ud af forsyningsproblemer

Krigen i Ukraine har tvunget NKT til at finde andre leverandører af aluminium, mens kabelproducenten kun delvist er ramt af prisstigninger, som straks bliver sendt videre til kunderne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs