Watch Medier

Sverige har foretaget største renteforhøjelse i 22 år

Den svenske centralbank, Riksbanken, har forhøjet den toneangivende rente med 0,50 procentpoint til 0,75 pct.

Den toneangivende rente er nu hævet fra 0,50 procentpoint til 0,75 procent af Riksbanken i Sverige. | Foto: Miriam Dalsgaard

Riksbanken har forhøjet den toneangivende rente med 0,50 procentpoint til 0,75 pct. - den største rentestigning i 22 år. Det skriver den svenske nyhedsbureau TT.

Det er den anden renteforhøjelse i Sverige i år, og Riksbanken har dermed sluttet sig til den gruppe af centralbanker, der for tiden gennemfører ”store” renteforhøjelser.

”Den seneste måneds tid har dog vist os, at en renteforhøjelse på 0,5 procentpoint ikke længere er unormalt. For Riksbankens vedkommende skal vi mere end 20 år tilbage for at finde en tilsvarende stor renteforhøjelse. Det understreger, hvilken ekstraordinær situation vi i øjeblikket befinder os i,” siger seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank.

Han påpeger videre, at Riksbankens foretrukne inflationsmål, CPIF (inflationen med konstante renteudgifter, red.), i maj blev opgjort til 7,2 pct.

”Det er langt højere end inflationsmålsætningen på to procent. Riksbanken forventer, at inflationen vil toppe omkring otte procent i efteråret og forblive over to procent helt ind i andet halvår af 2024. Den høje inflation understreger tydeligt, at Riksbanken skal stramme pengepolitikken,” siger Kim Blindbæk og tilføjer, at Riksbanken signalerer, at der er flere renteforhøjelser på vej.

”Riksbanken forventer, at renten vil være på omkring to procent i begyndelsen af 2023. Det betyder, at der er udsigt til store renteforhøjelser på de kommende rentemøder.”

Riksbanken har kun to rentemøder tilbage i år. De ligger i september og november. For at styringsrenten kan indfri Riksbankens forventninger, skal de kommende renteforhøjelser også være på 0,5 procentpoint.

Foruden udsigten til renteforhøjelser vil Riksbanken også mindske obligationsbeholdningen i et hurtigere tempo. De økonomiske nøgletal fra Sverige peger dog mod modvind.

Ifølge Kim Blindbæk kan Riksbanken i værste fald forværre opbremsningen ved at bekæmpe inflationen.

”I første kvartal skrumpede den svenske økonomi med 0,8 pct. på grund af coronarestriktioner, og den månedlige BNP-rapport for april viste en svag negativ økonomisk vækst. Samtidig har vi set, at forbrugernes humør er helt i kulkælderen på grund af den høje inflation, der udhuler købekraften. Forbrugertilliden er i øjeblikket lavere end under finanskrisen og coronakrisen,” siger han.

Riksbanken forventer, at den svenske økonomi vil vokse med 1,8 pct. i år og 0,7 pct. i 2023.


Mere fra Watch Medier

Maersk når ned på skattesats under to procent

Containerrederierne Maersk og tyske Hapag-Lloyd, der opererer under kritiserede tonnageskatteordninger, har fået halveret deres effektive skattesatser i andet kvartal i år, viser nye beregninger. Analysehus forudser politisk stormløb mod skatteordningen.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs