Watch Medier

Overblik: Det ved vi om Minkkommissionens beretning

Ledende embedsmænd fra Statsministeriet, Fødevareministeriet og Justitsministeriet kan drages til ansvar i sagen om aflivning af mink, hvor der ikke var lovhjemmel, vurderer Minkkommissionen i sin beretning.

Minkkommissionens beretning blev i over to timer gennemgået i Folketingets granskningsudvalg. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Torsdag har Minkkommissionen præsenteret sin beretning om Minksagen for Folketingets granskningsudvalg. Det fremgår, at der kan rejses sager mod alle ledende embedsmænd i minksagen. Desuden rettes der hård kritik mod blandt andre statsministeren.

Her følger hovedpunkter i beretningen:

Statsminister Mette Frederiksen (S)

* Statsministeren vildledte groft på et pressemøde 4. november 2020.

* Men selv om hendes udmelding ”objektivt set var groft vildledende”, så tilføjes det, at hun: ”subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil”.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen

* Begik ”tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.

* Det begrundes med hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet på pressemødet 4. november 2020.

Statsministeriet

* Det fremgår overordnet om Statsministeriet, at dets ageren har ført til ”grov vildledning”. Ministeriet har handlet ”meget kritisabelt”.

Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S)

* Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020.

* Han gav derfor urigtige oplysninger på et samråd 11. november 2020, hvor han sagde, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel ”i weekenden”.

Forhenværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard

* Studsgaard, som i dag er departementschef i Miljøministeriet, kan drages til ansvar for sin rolle i sagen, skriver kommissionen.

Rigspolitichef Thorkild Fogde

* Har begået tjenesteforseelser af ”en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar”. Der nævnes sandhedspligten og legalitetsprincippet.

Departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth

* Har begået tjenesteforseelser af ”en sådan grovhed, at der der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar”. Der nævnes sandhedspligten og legalitetsprincippet.

Departementschef i Finansministeriet Peter Stensgaard Mørch

* Kommissionen finder ikke ”fuldt fornødent grundlag” for, at det offentlige drager Peter Stensgaard Mørch til ansvar. Kommissionen skriver samtidig, at Mørch 6. november fik besked via mail om, at der blev arbejdet på lovhjemmel.

Kilder: DR, Jyllands-Posten, Politiken og TV 2.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs