Watch Medier

Regeringen vil lægge midlertidigt loft på huslejestigninger

Udlejere kan lige nu lade huslejen stige i takt med inflationen. Det vil regeringen bremse med et midlertidigt loft, så huslejerne maksimalt kan stige fire procent over to år. Og fremover skal energi og fødevarer ud af reguleringsindekset.

Huslejestigningerne skal begrænses, og fremover skal højere energi- og fødevarepriser ikke indgå i reguleringen. | Foto: Jens Dresling

Regeringen foreslår, at der for en tid lægges et loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige.

Udlejere har nemlig ifølge lejeloven lov til at lade huslejen følge inflationen, som i øjeblikket er den højeste i 39 år.

”Der er ikke nogen tvivl om, at med den meget voldsomme inflation, som vi har i øjeblikket, så er der mange grupper, som bliver ramt,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

”Vi har en situation på det private lejemarked, hvor nogle lejere kan se frem til meget voldsomme lejestigninger,” siger han.

Loftet skal være midlertidigt og lyde på en stigning på maksimalt fire procent over to år. Inflationen blev i juli opgjort til 8,7 procent.

Ministeren fortæller, at det skal have form af et straksindgreb, så det kommer til gælde eksisterende lejekontrakter og ikke kun de lejekontrakter, som bliver indgået fremover.

Det vil også med tilbagevirkende kraft gælde huslejer, der er sat op i løbet af de seneste måneder.

- Det er klart, at når der er en mulighed for, at udlejerne kan sætte lejen op med potentielt 8-9 procent, så er der jo risiko for, at nogle også vil gøre det. Og det kan få voldsomme konsekvenser, siger Christian Rabjerg Madsen.

Energi og fødevarer skal ud af reguleringsindeks

Regeringen foreslår desuden, at der indføres et nyt permanent indeks til at regulere huslejen. Det indeks skal ifølge Christian Rabjerg Madsen helst være uafhængig de stigende fødevarepriser og energipriser.

Regeringen har flere gange sagt, det ikke er muligt at kompensere alle for den stigende inflation.

Samtidig har regeringen også flere gange sagt, at man skal passe med at skubbe yderligere til inflationen. Det mener Christian Rabjerg Madsen ikke, at regeringens nye forslag gør.

”Årsagen til, at det her forslag ikke skubber yderligere til inflationen, er, at vi ikke pumper mere økonomi ud i samfundet,” siger han.

Adspurgt hvorfor netop lejerne skal have hjælp, svarer Christian Rabjerg Madsen:

”Det er den kloge, ansvarlige og balancerede måde at gå til inflationen, nemlig at hjælpe målrettet hvor der er et behov og på en måde, så vi ikke kommer til at gøre inflationsproblemet værre,” siger han.

Forslaget kommer forud for, at Socialdemokratiet senere tirsdag holder pressemøde i Odense i forbindelse med partiets årlige sommergruppemøde.

For at få forslaget gjort til virkelighed skal et flertal i Folketinget bakke op, og der skal ny lovgivning til.

Cirka 180.000 danskere, der bor til leje hos private udlejere, kan ifølge Lejernes Landsorganisation, risikere at få en højere husleje efter årsskiftet.

Udlejere: Har intet ønske om at sætte folk på gaden

Danica Ejendomme giver 50 procent rabat på inflationsdrevne huslejestigninger

Mere fra Watch Medier

Total Energies producerer 10 procent mere dansk olie og gas end ventet

Den franske oliekæmpe Total Energies har med en række tiltag siden foråret fået en større olie- og gasproduktion ud af den danske del af Nordsøen. Selskabet varsler en stribe nye brønde over de næste år, men at få det enorme Tyra-felt op at køre igen har højeste prioritet.

Amazon-selskab åbner datacenter i København

Det amerikanske techselskab AWS har lanceret lokal cloud-infrastruktur i hovedstadsområdet af hensyn til kunder med behov for ultralav reaktionstid - bl.a. i gaming-branchen og finanssektoren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs