Euro er igen mindre værd end dollar

Dollaren ligger ved ugens begyndelse på det højeste niveau i over 20 år. En euro er på ny blevet mindre værd end en dollar. Et fald, der er udløst af frygt for energimangel i Europa efter Gazproms melding om lukning af Nordstream-gasledningen på ubestemt tid.
Ikke blot gasledningen Nordstream II, men også Nordstream I synes at være historie nu. | Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix/AFP / AFP
Ikke blot gasledningen Nordstream II, men også Nordstream I synes at være historie nu. | Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix/AFP / AFP
af marketwire

Dollarstyrken skal først og fremmest ses på baggrund af en presset euro, der sent fredag blev sendt under paritet mod dollar endnu engang, efter at det russiske energiselskab Gazprom meldte om en lukning af Europas vigtigste gasforsyningsrørledning, Nord Stream, på ubestemt tid.

Det skabte umiddelbart frygt for energimangel, høje priser og en vækstnedtur, der især rammer det europæiske vækstlokomotiv, Tyskland.

Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta i forhold til den fælleseuropæiske euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske krone, ligger ved femtiden mandag morgen i 110,03 mod 109,99 ved 17-tiden fredag eftermiddag.

Da euro står for langt den største del af indeksets vægt - hele 58 pct. - giver en presset euro et stort udsving i indekset, der mandag morgen viser det stærkeste dollarniveau siden juni 2002.

Det russiske gasstop kom trods lørdagens deadline for genåbning efter vedligehold, og fra EU’s side er der ingen tvivl om, at det er gengæld for G7 finansministrenes annoncering af et prisloft på russisk olie, samt at Rusland bruger gas som våben i konflikten med Europa efter invasionen af Ukraine.

Og udsigten til en historisk stor renteforhøjelse fra Den Europæiske Centralbanks side på torsdag, hvor markedet indregner en 75 pct. sandsynlighed for en forhøjelse på 0,75 pct.point i et forsøg på at takle den skyhøje inflation.

”Alt peger på en lavere euro. Vi har hørt en masse negative nyheder om den europæiske økonomi, og jeg tror, at svækkelsen af euro kan fortsætte i denne uge,” siger valutastrateg Carol Kong fra Commonwealth Bank of Australia i Sydney ifølge Reuters.

Styrkelsen af dollar sker trods et vist tilbagefald i sandsynligheden for endnu en 75 basispoint forhøjelse fra den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, senere på måneden.

Pengemarkedet indpriser omkring 55 pct. sandsynlighed for en fortsættelse af de store amerikanske forhøjelser efter en blandet jobrapport fredag, der indeholdt indikationer om en vis opbremsning på arbejdsmarkedet.

Og mens euro trækker voldsomt ned i forhold til dollar, får den fælles valuta selskab af pund sterling, der tynges af bekymringer over de stigende energi- og generelle leveomkostninger i Storbritannien.

Det sender pundet tæt på det svageste niveau siden Margaret Thatcher havde bopæl i Downing Street midt i 1980erne.

Euro koster mandag morgen 0,9907 dollar mod 1,0025 dollar fredag eftermiddag, mens pund koster 1,1470 dollar mod 1,1580 dollar fredag eftermiddag.

Dollar ligger mandag morgen i 140,35 yen mod 140,05 yen fredag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også