Jyske Banks topchef: "Et spørgsmål om tid før inflationen bøjer af"

Trods krig og energikrise er Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, de seneste tre måneder blevet mere optimistisk på økonomiens og kundernes vegne. Han ser nu tegn på, at inflationen snart vil begynde at aftage.
Jyske Bank-topchef Anders Dam, der selv er økonom, har genfundet noget af optimismen. | Foto: Jens Dresling
Jyske Bank-topchef Anders Dam, der selv er økonom, har genfundet noget af optimismen. | Foto: Jens Dresling

Det kan synes paradoksalt, medgiver Jyske Banks ordførende direktør. Men faktum er, at Jyske Banks kunder har det overraskende godt.

De er lidt tilbageholdende med at foretage store investeringer og er selvfølgelig påvirket af de stigende råvarepriser, men set over en bred kam er erhvervskunderne ikke synderligt mærket af energikrisen, krigen i Ukraine og inflationen, der har rundet 10 pct.

Og der er ikke udsigt til, at det bliver værre. Faktisk ser det lige nu ud til, at det værste er overstået, mener Anders Dam.

”Det ser ud som om, at råvarepriserne på en række områder har toppet. Derfor er det et spørgsmål om tid, før inflationen bøjer af,” siger han.

For få måneder siden gav Anders Dam over for FinansWatch indblik i sit syn på verdensøkonomien og leverede den gang en dyster forudsigelse: Globaliseringen er begyndt at løbe baglæns, og det betyder, at vi i Danmark skal vænne os til permanent højere inflation.

Grundlæggende har tesen ikke ændret sig, men Anders Dam er mindre pessimistisk i dag, end han var for bare tre måneder siden.

”Det er en krise af ukendt dybde og omfang, men jeg er mere optimistisk, end jeg tidligere har været. Også selv om vi får grimme inflationstal lige i øjeblikket,” siger Anders Dam.

Energikrisen, som er den største trussel mod økonomien i øjeblikket, ser ud til at blive håndteret, lyder det. Han peger på, at de danske gaslagre er tæt på at være fulde, at Ørsted har indgået en aftale om gasleverancer med nordmændene, og at det danske gasfelt Tyra begynder at virke samtidig med, at der fortsat investeres massivt i vedvarende energi.

”Så energikrisen er et forbigående fænomen strækkende sig over et par år. Det, vi skal holde øje med, er, om løn-pris-spiralen går i gang,” siger han.

Frygter lønspiral

Hans største frygt er, at lønstigninger forårsaget af inflationen kan få en selvforstærkende effekt, som kan blive svær at tøjle, hvis først den får lov til at gå i gang.

”Indtil videre ser det ikke ud til, at lønningerne er begyndt at tikke op ad, og det er glædeligt. For så tror jeg hurtigt, vi begynder at få bugt med inflationen. Ikke at vi kommer ned på det niveau, vi har været på tidligere, men dog ned på et mere acceptabelt niveau,” siger han med henvisning til sin tidligere udmeldte forventning om en permanent inflation i niveauet 2-5 pct. på langt sigt.

I regnskabet er der endnu ikke tegn på krise blandt kunderne. Jyske Bank har tilbageført nedskrivninger for 447 mio. kr. i årets første ni måneder, og endnu er der ikke tegn på, at kunderne kommer i problemer.

Forventer du, at de ustabile forhold i økonomien og markeder kan ramme jeres kunder med forsinket effekt?

”Det holder vi øje med. Det er derfor, vi er meget ude ved kunderne i øjeblikket. Men vi må se, hvad der sker.”

Presset på omkostninger

Jyske Bank har i årets første tre kvartaler leveret en udlånsvækst under bankaktiviteter på 22 pct. sammenlignet med de tre første kvartaler af 2021, en fremgang, der primært var drevet af bankens erhvervskunder.

Det, kombineret med stigende renter, har ført til en vækst i netto renteindtægterne på 10 pct. i de tre første kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år.

Han forventer, at udviklingen vil fortsætte i den kommende tid.

”Det er klart, at når vi får Handelsbanken ind, samtidig med at vi har haft en opadgående kurve i år, så vil vi få en markant stigning i netto renteindtægterne næste år. Selv om det flader ud, vil du få en samlet vækst i forhold til sidste år,” siger han.

Som konsekvens af inflationen slipper Jyske Bank dog ikke for stigende omkostninger.

Anders Dam henviser til overenskomstforhandlingerne på spørgsmål om forventninger til udviklingen i lønudgifterne, men lægger ikke skjul på, at de forventeligt vil stige.

”Afhængig af, hvordan lønudviklingen bliver, kommer det til at påvirke vores omkostninger, og det vil andet lige være i opadgående retning. Hvis for eksempel lønningerne stiger 3-4 pct., så vil det trække vores omkostninger op,” siger han.

Læs mere her:

Jyske Banks kvartalsoverskud falder – forventningerne fastholdes

Topchef i Jyske Dam: Vi rumsterer lidt rundt med de ledelsemæssige skøn

Jyske Bank-topchef: Eneste mørke punkt i regnskabet er kursreguleringerne

Jyske Bank tærer på reserverne: Nedbringer ledelsesmæssigt skøn

Analytiker om Jyske Bank-regnskab: Fastholdt prognose afspejler stærkt fjerde kvartal

Jyske Realkredit præciserer forventningerne til året opad

Jyske Bank slipper for dyr kapitaludstedelse til Handelsbanken-køb

Jyske Bank sætter tal på omkostninger til Handelsbanken-køb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også