Jakob Ellemann bliver vicestatsminister og forsvarsminister

Det bliver en minister med soldatererfaring, som sætter sig i spidsen for Forsvarsministeriet i ny regering.
Jakob Ellemann tager posten som vicestatsminister og forsvarsminister. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Jakob Ellemann tager posten som vicestatsminister og forsvarsminister. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, bliver forsvarsminister i den nye trekløverregering. Samtidig bliver han vicestatsminister. Det fremgår torsdag af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Ellemann forsøgte selv at blive statsminister ved folketingsvalget 1. november, men vælgerne gav et spinkelt flertal til rød blok på 90 mandater.

Det har ført til, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne danner regering sammen, hvilket er historisk, da det er den blot anden regering over midten siden Besættelsen.

Det bliver en minister med erfaring, som skal stå i spidsen for Forsvarsministeriet. Han er uddannet officer og var udsendt som kaptajn til Bosnien-Hercegovina frem mod 2000.

Han er i øjeblikket premierløjtnant af reserven, hvilket betyder, at han kan blive indkaldt, og at han gør tjeneste nogle uger om året. 

Han taler ofte om sin baggrund som soldat, hvilket er blevet en stående vittighed i politik, som han også selv smiler af. Det så man særligt under debatten om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, som Ellemann er særligt stolt af.

Ellemann har sagt, at han aldrig ville pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister, men det gør han nu, hvilket han har erkendt er et løftebrud.

Venstre-formanden har selv erkendt, at han har begået to løftebrud undervejs.

I valgkampen afviste han kategorisk, at han kunne finde på at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

Derudover stod Jakob Ellemann-Jensen og Venstre fast på, at der skulle foretages en advokatvurdering af sagen om flere millioner aflivede mink, hvoraf 150.000 blev aflivet ulovligt. Men den blev droppet, så regeringen kunne tiltræde.

Overblik: Regeringsgrundlaget i hovedtræk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også