Watch Medier

Carlsberg kan blive ramt af ny russisk skat

En ny russisk skat kræver, at Carlsberg skal betale 10 pct. af den kommende salgssum af bryggeriets russiske forretning. 

Carlsbergs exit fra Rusland tegner til at blive dyrere. | Foto: Pr

Carlsberg skal formentlig afgive en stor pose penge til Rusland, når bryggerikoncernen efter planen får solgt sin russiske forretning.

I Rusland har man nemlig vedtaget, at virksomheder, der sælger deres russiske forretning, skal give op mod 10 procent af salgssummen i skat.

Det fremgår af et dokument fra det russiske finansministerium ifølge avisen Financial Times. Det skriver Berlingske.

Ifølge Jens Ladefoged Morten, lektor ved Københavns Universitet, risikerer Carlsberg at ”bidrage direkte til den russiske krigsmaskine”, hvis de ti procent ender i lommerne på den russiske stat.

”Det er reelt lose-lose. Jo længere tid, den her krig varer, jo større politisk risiko er der ved at blive. Og hvad bliver det næste?,” siger han til avisen.

”Det kunne godt være den berømte dråbe, der får virksomhederne til at sige: Nu tør vi simpelthen ikke blive længere. Nu tager vi det tab, der er. Til gengæld kommer vi ud og får i det mindste nogle penge med.”

Jens Worning, der er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg, betegner tiltaget over for den danske avis som en slags ”krigsskat”.

Ifølge ham er det fra russisk side blot et forsøg på at få så meget ud af de vestlige virksomheder som overhovedet muligt.

Efter at krigen i Ukraine brød ud, har den danske gigant – ligesom mange andre virksomheder – forsøgt at sælge sine russiske aktiviteter.

Carlsberg regner med at have et salg på plads inden sommer. Det gentager koncernen over for Berlingske onsdag.

Da salgsprocessen fortsat pågår, kan bryggeriet ikke kommentere udmeldinger fra den russiske regering, lyder det.

Kort efter krigens begyndelse begyndte den russiske stat at true med at nationalisere de virksomheder, som ville trække sig ud af landet.

I marts sidste år havde Carlsberg besøg af en russisk embedsmand, der forklarede reglerne om nationalisering.

Mere fra Watch Medier

Væksten i Power gik i stå i 2022

Åbningen af nye varehuse løftede ikke salget i elektronikkæden, hvor bundlinjen for første gang i tre år gik i rødt, viser regnskabet for 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs