Mistanke om at dansk kvæg eksporteres til Rusland via Ungarn

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer har bemærket kraftig stigning i kvægeksport til Ungarn. Det har vakt tvivl om, hvorvidt dyrene bliver der eller sendes videre.
Foto: PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

En kraftig stigning i eksporten af kvæg til Ungarn har fået branchen selv til at være bekymret for, om dyrene eksporteres videre til Rusland.

Det skriver Avisen Danmark.

I 2022 blev eksporten af levende kvæg til Ungarn syvdoblet til flere end 2.700 dyr, mens eksporten til Rusland raslede ned efter landets krig mod Ukraine, skriver mediet på baggrund af officielle tal.

Gennem længere tid har der været snak i branchen om, at dyrene kunne tage via transit fra Ungarn til Rusland og dermed alligevel ende i den krigsførende nation. 

Landbrug & Fødevarer tog derfor ved årets begyndelse affære.

”Vi kender også de rygter, som landmændene taler om. Vi kan ikke be- eller afkræfte dem, for der findes ikke registreringer af, hvor dyrene kommer hen efter Ungarn. Det er derfor, at vi har skrevet et brev til eksportørerne,” siger Ida M.L.D. Storm, sektordirektør for kvæg i Landbrug & Fødevarer, til Avisen Danmark.

Svarene er kommet retur i to kategorier. De eksportører, der forsøger at sikre sig via klare aftaler med kunderne, at dyrene bliver i Ungarn. Og de, der forklarer, at de ikke har indsigt i, hvor dyrene ender, ud over at de sendes til Ungarn.

AgriWatch har talt med branchefolk, der påpeger, at Ungarn har andre regler for eksport til Rusland end det øvrige EU. Derfor er det reelt muligt at sende dyrene derfra videre til Rusland.

I 2022 eksporterede dansk landbrug 61.383 levende kvæg til udlandet med Holland, Tyskland, Polen, Østrig og Ungarn som de største aftagere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også