Facebook-ejer får milliardbøde for dataoverførsler til USA

Ifølge Wall Street Journal har EU-Kommissionen givet selskabet Meta en bøde på 1,3 mia. dollar for at overtræde GDPR-reglerne.
Foto: Dado Ruvic
Foto: Dado Ruvic
AF MARKETWIRE

Facebook-ejeren Meta er blevet idømt en bøde på 1,3 mia. dollar af EU-Kommissionen for dataoverførsler til USA. Det skriver avisen Wall Street Journal med henvisning til anonyme kilder.

Afgørelsen ventes offentliggjort senere mandag og øger presset på den amerikanske regering for at få gennemført en aftale, der gør det muligt for selskaber som Meta lovligt at overføre data til de amerikanske myndigheder.

Meta er konkret anklaget for at have overført og have opbevaret data om EU-borgere i USA, hvorfra dataene kan tilgås af de amerikanske myndigheder, oplyser kilderne.

Bøden på 1,3 mia. dollar er den største, der er givet under lovpakken General Data Protection Regulation - bedre kendt som GDPR - siden Amazon i 2021 blev idømt en bøde på 806 mio. dollar. Lovpakken trådte i kraft i 2016.

Meta er dertil blevet påbudt at standse overførsler med data om europæiske Facebook-brugere til USA samt at slette eksisterende data om brugerne inden for seks måneder. Påbuddet er dog kun gældende, hvis USA og EU ikke kan nå til enighed om en dataoverførselsaftale.

”Privatlivsdataaftalen mellem EU og USA vil give et holdbart og pålideligt lovgivningsmæssigt fundament samt sikkerhed for transatlantiske dataoverførsler og skabe større økonomiske muligheder for selskaber og borgere på begge sider af Atlanten,” meddelte USA’s handelsminister, Gina Raimondo, tilbage i oktober.

Facebook-ejeren overfører - som mange andre amerikanske selskaber med aktiviteter uden for USA - data tilbage til hjemlandet. Herfra behandles dataene af Metas primære datacentre, der faciliterer salg af services til kunder.

Meta har ikke kommenteret EU-Kommissionens bøde over for Wall Street Journal.

Aktien i Meta sætter sig mandag 0,9 pct. i det amerikanske formarked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også