Watch Medier

SAS søger erstatning for flyveledermangel

Forsinkelser som følge af manglen på flyveledere i Københavns Lufthavn kommer til at udløse en regning fra SAS, oplyser topchefen.

Anko van der Werff er CEO i SAS. | Foto: Sas/pr

SAS havde i maj færre tomme sæder og flere passagerer i sine fly end samme måned sidste år. Men manglen på flyveledere hos det statslige Naviair, der står for at afvikle flytrafikken i Københavns Lufthavn, har været en torn i øjet på luftfartsselskabet.

Derfor varsler SAS-topchef Anko van der Werff krav om kompensation.

”De seneste måneder har problemer med flyvelederkapacitet i København skabt betydelige problemer for luftfartsselskaber, lufthavne og ikke mindst vores passagerer. Vi forventer, at alle parter påtager sig sit ansvar og sikrer, at vores passagerer kan rejse, hvor de vil, og hvornår de vil denne sommer. Vi vil søge kompensation for de usædvanlige omkostninger,” siger han i forbindelse med nye trafiktal for maj.

SAS-topchefen har tidligere raslet med sablen i Børsen.

”Konflikten er ikke drevet af os, så selvfølgelig vil vi sende dem en regning,” sagde han tidligere på måneden til avisen.

I maj var knap hvert femte fly forsinket med mere end 15 minutter i Københavns Lufthavn ifølge tal, som erhvervsmediet Finans tidligere har fået.

Efter en nedskæring af flyveledere under corona-tiden har Naviair i Københavns Lufthavn haft problemer med at have flyveledere nok på arbejde, da de resterende flyveledere senest har nægtet at tage flere ekstravagter.

Fordi der er tale om særlige omstændigheder, er vurderingen fra blandt andet Forbrugerrådet Tænk, at passagerer næppe har ret til erstatning.

Bortset fra problemerne med flyveledere i Københavns Lufthavn er der ellers grund til glæde for SAS i maj.

Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank anslår, at SAS har haft passagerindtægter for 3 mia. svenske kr. i maj. Det er 100-200 millioner over, hvad han forventede.

Han kalder trafiktallene ”de bedste trafiktal i lang tid” for SAS.

”Det er et positivt vidnesbyrd om, at SAS er godt i gang med omstillingen til at imødekomme de perioder med høj aktivitet og flere fritidsrejsende,” skriver han i en analyse af tallene.

”Og det er efter vores vurdering også et vidnesbyrd om, at generelle billetprisstigninger i høj grad kompenserer for den negative effekt ved færre forretningsrejsende og flere fritidsrejsende.”

Mere fra Watch Medier

Hartmann-aktionærer i oprør over Stadils planer

En gruppe aktionærer arbejder ifølge Børsen på at forhindre hovedaktionærens indløsning af æggebakkeproducentens aktier. De finder tilbuddet for lavt, og oprøret bidrog til en kursstigning fredag.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs