EU-dommer om energimarkedet: Vi kender ikke omfanget af ulovlige handelsaktiviteter

Der var meget lidt kontrol med de millioner af handler, der blev gennemført på det europæiske energimarked i 2022, vurderer et medlem af EU’s revisionsret og udelukker ikke manipulation med priserne.
Det europæiske elmarked var turbulent i 2022. | Foto: Jens Dresling
Det europæiske elmarked var turbulent i 2022. | Foto: Jens Dresling
af marketwire

”Jeg vil ikke bryde mig om, at blive citeret for at sige, at det var det vilde vesten på markedet i 2022.”

Sådan udtaler Mihail Kozlovs, der er EU-embedsmand og med i den øverste ledelse af EU’s revisionsret (ECA), som sikrer, at EU’s midler bliver brugt ordentligt, sig til finans.dk om energimarkedet i det turbulente år 2022.

Han medgiver dog i et interview med avisen, at der var meget lidt kontrol med de millioner, hvis ikke milliarder, af handler, der blev gennemført på det europæiske energimarked i 2022.

I Danmark har flere energihandelsselskaber præsenteret regnskaber, hvor de præsenterer overskud, der er mangedoblet i forhold til tidligere år.

I januar 2022 konkludere en rapport fra ECA, at overvågningen af energimarkedet ved indgangen af 2022 var stærkt mangelfuld. Den var baseret på tilstanden i 2021.

”Derfor er vi heller ikke sikre på, om de priser, forbrugerne betaler, alene afspejler udbud og efterspørgsel, eller om der også er andre elementer, og om der for eksempel var manipulation af markedet, som medførte øgede udgifter for forbrugerne. Dette er meget vigtigt,” siger Mihails Kozlovs til avisen.

”Men en sikker konklusion er, at hvis markedsmanipulation får lov at fortsætte uhindret, betyder det altid, at nogen modtager en uretmæssig gevinst fra nogle andre i systemet. Og denne uretmæssige gevinst skal blive kompenseret et andet sted i systemet. Som regel vil det i sidste instans trille ned til forbrugeren,” tilføjer han og regningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også