Fem års fængsel til Fauna Energi-direktør for pyramidebedrageri

Direktøren i Fauna Energi skrabede millioner sammen ved grov kriminalitet i form af en slags pyramidespil. Han er efter tilståelse dømt for bedrageri for 210 mio. kr.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau

Direktøren i Fauna Energi, Martin Storm Rasmussen, tilstod tirsdag i Retten på Frederiksberg bedrageri for 210 millioner kroner over for investorer og selskaber. Han straffedes med fængsel i fem år.

Tilståelsen faldt, præcis et år efter at den 43-årige mand blev anholdt af betjente fra Københavns Politi.

Lige siden havde han siddet varetægtsfængslet. Netop opholdet i Vestre Fængsel gjorde ham til en kendt person i en større offentlighed, idet han medvirkede i tv-programmet ”Indefra” med Anders Agger på DR.

Erkendelsen faldt i ganske få sætninger og uden nogen forklaring i øvrigt.

”Ja, det er korrekt,” sagde han, da forsvareren spurgte, om det var rigtigt, at han svindlede en række investorer for i alt 175 millioner kroner.

Iført sort t-shirt og blå cowboybukser havde han taget plads midt i retslokalet. På grund af en ryglidelse var hans bevægelser langsomme.

Martin Storm Rasmussen bekræftede, at han førte de mange mennesker bag lyset. De var blevet lovet store afkast, hvis de investerede i hans ide med at købe aktiver i konkursboer og derefter sælge dem til et højt afkast. Men i virkeligheden var der ingen projekter af den slags.

Desuden tilstod han at have svindlet selskaber, der lånte ham i alt 35 millioner kroner.

Svindelnummeret kaldes på engelsk ”a ponzi scheme”. Netop den betegnelse brugte anklager Magnus Petersen, da han bad om en straf på fængsel i fem år og seks måneder, mens forsvareren havde argumenteret for fængsel i fire år og seks måneder, fordi varetægtsfænglingen havde været usædvanligt langvarig for en økonomisk sag.

Ponzi scheme dækker over en slags pyramidespil. For at kunne betale de første investorer er det nødvendigt at få fat i flere nye.

”De er alle ofre for en systematisk velsmurt maskine,” sagde anklageren. Blandt investorerne var privatpersoner, der mistede hele deres opsparing.

I virkeligheden gik en stor del af de mange millioner til at dække økonomiske problemer i Storm Rasmussens virksomheder. Herunder Fauna Energi, City Logistic, Onside Betting og psykologforretningen Acindria.

Ved anholdelsen sidste sommer lød sigtelsen på 307 millioner kroner, men anklageren er indforstået med, at sagen lander på 210 millioner.

Kun et par spørgsmål havde anklageren til direktøren, der af nogle er blevet kaldt ”Guld-Martin”. Kan han huske køb af guld?

”Det har jeg ingen erindring om, så det kan jeg ikke svare på,” sagde Martin Storm Rasmussen. Heller ikke køb af kryptovaluta sagde ham noget.

Bedrageriet foregik over næsten to år. Til sidst blev det hektisk for direktøren. Politiet gav ham en overfaldsalarm. Årsagen var, at han var blevet udsat for tvang fra ”et miljø”, bemærker forsvareren.

Miljøet identificeres ikke nærmere. Men i et tidligere retsmøde er der refereret til bandemiljøet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også