USA's galoperende gæld kan ramme dansk eksport

For første gang siden 2011 har USAs kreditværdighed fået et alvorligt slag i form af en nedjustering.
Medicin er blandt Danmarks største eksportvarer til USA. Arkivfoto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix | Foto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix
Medicin er blandt Danmarks største eksportvarer til USA. Arkivfoto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix | Foto: George Frey/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau

Nedjusteringen af USAs kreditværdighed er historisk og bør ses som et stort hak i tuden på den amerikanske økonomi. 

Det vurderer cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

”En vedvarende politisk konflikt om gældsloftet har simpelthen svækket tilliden til forvaltningen af finanspolitikken i USA,” skriver han i en kommentar.

Det er kreditvurderingsbureauet Fitch, der sammen med Moody’s og S&P udgør de tre store kreditvurderingsbureauer, som har nedjusteret sin tillid til USAs tilbagebetalingsevne. Det er første gang siden 2011, at USA’s kreditværdighed er blevet nedjusteret.

En kreditvurdering fra en af de tre store kreditvurderingsbureauer er en vurdering af eksempelvis et lands kreditværdighed. Den vurderes typisk ud fra økonomiske oplysninger og historik for at bestemme, hvor sandsynligt det er, at de vil være i stand til at tilbagebetale gæld. Altså, hvor tæt er landet på at gå statsbankerot.

Periode med lavere vækst kan ramme eksporten

Tore Stramer mener, at nedjusteringen er bekymrende set med danske briller.

”I øjeblikket er USA vores største eksportmarked. Alene i 2022 var Danmarks eksport til USA på 289 milliarder kroner, hvilket svarer til 15 procent af Danmarks eksport. Bliver USA ramt af en længere periode med lavvækst og galoperende gæld, vil det desværre ramme den danske eksport og jobvækst,” vurderer han.

Han understreger, at man skal være påpasselig med at overdrive konsekvenserne af nedjusteringen. Ikke desto mindre er den en kedelig påmindelse om, at USA oplever enorme økonomiske udfordringer i øjeblikket, lyder det videre.

”Gældsbyrden i USA er tiltaget markant over de seneste ti år og er tilmed accelereret yderligere i forbindelse med coronaepidemien. Det er en udvikling, der har potentiale til at svække den økonomiske stabilitet og dermed vækstpotentialet i USA,” skriver cheføkonomen.

Den amerikanske regering optager regelmæssigt lån for at kunne betale sine forpligtelser og holde landet kørende. Derfor skal loven for, hvor meget gæld den må optage, også regelmæssigt opdateres. Det skete senest i juni, da gældsloftet blev suspenderet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter