Ny analyse: Danskernes arbejdstid falder ikke

Arbejdstiden flader ud, men den falder ikke i modsætning til, hvad man ellers troede, viser research fra Rockwool Fonden.
Danskernes arbejdstid falder ikke, men flader ud, viser research fra Rockwool Fonden. | Foto: Peter Hove Olesen/Uffe Weng/Ritzau Scanpix
Danskernes arbejdstid falder ikke, men flader ud, viser research fra Rockwool Fonden. | Foto: Peter Hove Olesen/Uffe Weng/Ritzau Scanpix
af Marketwire

Danskernes faldende arbejdstid er blevet kaldt en trussel mod vores velfærdssamfund og en bombe under det økonomiske råderum, men debatten kan indeholde et stort problem.

Det skriver Børsen på baggrund af en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed (RFF).

Danskernes arbejdstid har været faldende gennem årtier, og er ifølge regeringens reformkommission blevet ved med at falde siden årtusindskiftet. I en ny analyse kritiserer Anders Bruun Jonassen, der er analysechef i RFF, den måde, som data er blevet anvendt på.

”Hovedpointen er, at der slet ikke er sket det fald i arbejdstiden de senere år, som andre har konkluderet. Trenden med faldende arbejdstid er ikke fortsat nedad, men ser nærmere ud til at være fladet ud,” siger han til Børsen.

Anders Bruun Jonassen kom frem til, at Danmarks Statistik blandt andet laver en omregning og dels tilføjer en række skøn og estimater for selvstændige, sort arbejde og ubetalte arbejdstimer, når de anvender tallene fra Arbejdsregnskabet og fører dem over i Nationalregnskabet.

”Danmarks Statistik skal lave de her skøn. Det er deres opgave. Men jeg mener, at vi i samfundsdebatten bør fokusere på den mest sikre datakilde, og det er altså lønmodtagernes registrerede arbejdstid i Arbejdstidsregnskabet, som indeholder over 90 pct. af alle præsterede arbejdstimer i dansk økonomi,” siger han til avisen og fortsætter:

”Vores arbejdstid har ganske rigtigt været faldende, når man sammenligner med år 1970, men det er sket i takt med den aftalte arbejdstid, som siden 1990 har ligget på 37 timer om ugen. Og siden da ser der ikke ud til at have været den store udvikling.”

Danmarks Statistik anerkender i et skriftligt svar til Børsen, at der er større usikkerhed forbundet med beregningerne i Nationalregnskabet, men vil ikke forholde sig til, om man skal bruge den ene del af statistikken frem for den anden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også