Ny digitaliseringsminister står med "et stort arbejde"

Iværksætter og Løvens Hule-stjerne Mia Wagner er ny digitaliseringsminister. Det vækker begejstring hos flere organisationer, som også ser udfordringer for den nye minister.
Mia Wagner ved præsentationen af Danmarks nyeste ministre foran Amalienborg i København | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Mia Wagner ved præsentationen af Danmarks nyeste ministre foran Amalienborg i København | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danmarks første digitaliseringsminister, Marie Bjerre (V), er i en rokade blevet vraget til fordel for Mia Wagner (V), der kommer ind som minister uden at være valgt til folketinget eller at have været Venstre-medlem i længere tid.

Hun er dermed ikke valgt på sine politiske meritter, men sine erhvervsmæssige, hvor hun har en lang karriere som jurist bag sig, inden hun blev iværksætter og senere en del af panelet i Løvens Hule.

Nærmest en til en den samme manøvre, som Lars Løkke Rasmusen lavede i 2018, da han hev Tommy Ahlers ind som uddannelses- og forskningsminister. 

Statsminister Mette Frederiksen med tre nye ministre på Amalienborg Slotsplads. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Statsminister Mette Frederiksen med tre nye ministre på Amalienborg Slotsplads. | Foto: Mads Claus Rasmussen

I digitaliseringsministeriet kan netop den baggrund være en fordel, mener Camilla Ley Valentin, der er branchedirektør i Dansk Industri.

”Stort tillykke til Mia Wagner, som jeg kender rigtig godt fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond og fra start up-miljøet. Hun har stor faglig tyngde og erhvervsmæssig ballast, som jeg er sikker på kommer rigtig godt i spil i Digitaliseringsministeriet,” siger Camilla Ley Valentin, direktør i DI Digital.

Mia Wagner bliver minister kun en uge efter offentliggørelsen af regeringens nye digitaliseringsstrategi, som nu tidligere minister Marie Bjerre præsenterede sammen med erhvervsminister Morten Bødskov (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Stort arbejde venter

Det er dermed en strategi, som Marie Bjerre har lagt, men som hun ikke selv får mulighed for at eksekvere på. Det bliver en af Mia Wagners vigtigste opgaver, mener Camilla Ley Valentin.

”Nu har den tidligere minister Marie Bjerre skabt det strategiske grundlag for fremtidens teknologianvendelse med Digitaliseringsstrategien, og nu skal der eksekveres,” siger Camilla Ley Valentin.

Det kan dog godt gå hen og blive en stor opgave med den nuværende struktur omkring ministeriet, mener Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen.

”Selve konstruktionen omkring ministeriet har ikke givet hende optimale betingelser for at være den digitale indpisker i regeringen, som der er brug for. Det ændrer et ministerskifte ikke ved, så der venter også Mia Wagner en stor opgave,” siger hun.

”Digitalisering er den største forandringskraft i vores samfund overhovedet, og noget vi som nation skal blive bedre til at gribe til gavn for vores vækst og velfærd. Det potentiale har vi en forventning om, at Mia Wagner vil have et skarpt øje for,” fortsætter hun.

Digitaliseringsministeren er også minister for ligestilling, og den struktur bliver der ikke rykket ved med dagens rokade. Mia Wagner skal dermed ligesom Marie Bjerre have fokus på ligestilling, omend det er noget, der økonomisk fylder ganske lidt i ministeriet.

It er for mænd

Ligestilling fylder dog en del for især brancheorganisationer og foreninger, der tidligere har kritiseret netop digitaliseringsstrategien for ikke at gøre op med folkeskoleudspillet, hvor teknologiforståelse er blevet introduceret som et valgfag fra 7. klasse. Flere så gerne at det var obligatorisk, og at det startede tidligere. 

Det gælder blandt andre for formanden i fagforeningen Prosa, der er en fagforening for it-ansatte.

”Det er ingen hemmelighed, at Prosa ikke er voldsomt imponerede af det ny digitaliseringsudspil, blandt andet fordi udspillet kan forstærke en i forvejen kedelig tendens, hvor forståelse af teknologi fastholdes som et mandligt domæne og arbejdsområde,” siger Niels Bertelsen.

”Der mangler desuden fokus på, at systemer skal rulles mere fornuftigt og borgervenligt ud fremover. Vi håber meget, at Mia Wagner vil samle op her og lytte til os og andre i it-faget,” fortsætter Niels Bertelsen.

Mia Wagner har tidligere udtalt sig kritisk om kvoter, som Venstre ellers på visse punkter går ind for. Hun siger dog også, at hun vil følge den linje, som Venstre har lagt.

Hun har desuden sat fokus på at øge diversiteten i det danske iværksættermiljø gennem investeringsselskabet Nordic Female Founders, som hun trådte ud af tidligere i år.

Serieinvestor bliver ny digitaliseringsminister

Tv-investor i regeringen har før fået tilbud af Venstre

En stor succes første gang: Venstre gør ny Løvens Hule-investor til minister

Overraskelse og skuffelse rammer fyrede Venstre-ministre

To tidligere advokater bytter plads i regeringen

Rollemodel i spidsen for digitalisering og ligestilling

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også