34-årig fængsles for datatyveri hos myndigheder og Netcompany

En mand er ifølge Ritzau blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for datatyveri mod it-selskabet Netcompany. (Opdateret)
Foto: Thomas Bruun Funch
Foto: Thomas Bruun Funch
af ritzau

Retten på Frederiksberg har varetægtsfængslet den 34-årige mand, der tirsdag blev fremstillet i grundlovsforhør sigtet for for at opnå uberettiget adgang til oplysninger fra myndigheder samt virksomheden Netcompany.

Det oplyser specialanklager Anders Larsson fra Københavns Politi, som var anklager i grundlovsforhøret.

”Der hvor der er sket et indbrud, det er nogle ret kritiske steder for hele samfundet. Det er offentlige instanser og deres data og systemer,” siger han til Ritzau.

Derfor mener anklageren, at der er tale om en ”ganske kritisk” sag.

Han fortæller, at den sigtede erkendte de faktiske omstændigheder, men ikke at han har forsøgt at afpresse nogen.

Forud for retsmødet oplyste Københavns Politi, at det drejede sig om offentlige myndigheder og en virksomhed. Ifølge flere medier, som har hørt sigtelsen blive læst op, fremgår det, at virksomheden er Netcompany.

Netcompany oplyste i sidste uge, at den har været offer for et hackerangreb.

En gruppe kaldet Zyndicate har hævdet at stå bag angrebet mod Netcompany, hvor der er stjålet en stor mængde oplysninger fra virksomhedens it-systemer.

Hen over weekenden er flere af filerne blevet offentliggjort af gruppen.

Netcompanys aktie er faldet kraftigt, efter at nyheden om angrebet kom frem fredag. Både fredag og mandag faldt aktiekursen med flere procent.

I en fondsbørsmeddelelse udsendt tirsdag formiddag bekræfter Netcompany officielt, at virksomheden har været udsat for et angreb.

”Vi kan bekræfte en enkeltstående hændelse, som involverer simpelt tyveri af kildekode og brugermanualer fra Netcompany Denmark,” lyder det i meddelelsen.

Virksomheden skriver endvidere, at man er bekendt med både tyveriet og omfanget af det. Netcompany tilføjer, at virksomheden har truffet de nødvendige forholdsregler, som skal forhindre uautoriseret adgang til nogen systemer.

Københavns Politi oplyser, at den 34-årige mand blev anholdt mandag. Ud over sigtelserne om at opnå uberettiget adgang til data, så er han sigtet for at videregive disse.

Han er også sigtet for afpresning.

Netcompany afviser imidlertid i tirsdagens fondsbørsmeddelelse, at der skal have været tale om et såkaldt ransomware-angreb.

Et sådant angreb er en særlig form for cyberkriminalitet, hvor hackere trænger ind i et it-system og låser det, så de autoriserede brugere ikke længere kan få adgang. Derefter kræver hackerne løsepenge for at fjerne låsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også