Organisationer sagsøger staten for våbensalg til Israel

En stribe organisationer sagsøger Rigspolitiet og Udenrigsministeriet for salg af våben fra Danmark til Israel. Påstanden er, at våbnene bruges ved krigsforbrydelser i Gaza.
Billede fra den sydlige del af Gaza-striben taget mandag. | Foto: Said Khatib
Billede fra den sydlige del af Gaza-striben taget mandag. | Foto: Said Khatib
af Hella Andersen og Ritzau

Organisationerne Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International og Oxfam Danmark lægger sag an mod den danske stat for ulovligt våbensalg til Israel, skriver erhvervsmediet Finans.

De mener, at israelsk militær bruger danske våben til krigsforbrydelser i Gazastriben, og stævningen kommer efter en kendelse i en lignende sag ved appeldomstol i Holland. 

Sagsanlægget rettes mod Rigspolitiet – som godkender danske våbensalg – og mod Udenrigsministeriet, oplyser repræsentanter for organisationerne tirsdag formiddag til Finans foran Københavns Byret. 

I en senere pressemeddelelse udsendt af Amnesty International skriver de tre organisationer og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq, at sagsanlægget kommer, efter at en hollandsk domstol i februar 2024 har pålagt den hollandske stat at stoppe våbeneksport relateret til F35-kampfly til Israel.

Domstolen fandt, at eksporten er i strid med EU’s Fælles Regler for våbeneksport og FN’s våbenhandelstraktat, som både Holland og Danmark har underskrevet. 

”Der er en klar risiko for, at våben og militært udstyr, som Danmark direkte og indirekte eksporterer til Israel, bliver brugt til at begå alvorlige forbrydelser mod civile i Gaza,” står der i pressemeddelelsen.

Dermed overtræder Danmark, mener ngo’erne, de internationale regler for våbenhandel samtidigt med, at Danmark risikerer at gøre sig medskyldig i overtrædelser af den humanitære folkeret – herunder krigsforbrydelser - og et plausibelt folkedrab. 

Organisationerne vil have domstolenes vurdering af, om eksporten strider mod de regler om våbenhandel, som Danmark er forpligtet til at følge.

”Vi har i fem måneder talt om et potentielt folkedrab i Gaza. Men vi har ikke set politikerne gribe til handling,” siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, i pressemeddelelsen.

”Danmark skal ikke sende våben til Israel, når der er en begrundet mistanke om, at landet begår krigsforbrydelser i Gaza. Vi har brug for at få rettens ord for Danmarks ansvar.”

Danmark har tilsluttet sig både FN’s våbenhandelstraktat og EU’s Fælles Regler for våbeneksport. Det forpligter Danmark at sikre, at der ikke er risiko for, at eksport af våben og militært udstyr fra danske virksomheder bidrager til overtrædelser af folkeretten.

Den danske stat bør stoppe våbeneksporten alene på baggrund af risikoen for, at militært udstyr kan blive anvendt i strid med krigens regler, mener organisationerne.

Det var blandt andet afgørelsen i Holland, der inspirerede de fire organisationer til at lave sagsanlægget, lyder det fra Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark.

”Eftersom Danmark og Holland er underlagt det samme regelsæt, forventer vi, at der vil komme den samme afgørelse, som vi så i Holland,” siger Lars Koch.

FN’s internationale domstol vurderede i januar, at det er plausibelt, at Israel er i færd med at begå et potentielt folkedrab i Gaza.

Samtidig har FN-eksperter advaret om, at salg og levering af våben til Israel, der risikerer at blive brugt i Gaza, overtræder international humanitær lov og skal stoppes med det samme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også