Efter fem års genopbygning: Tyra-feltet producerer igen dansk gas

Produktionen fra det største danske gasfelt, Tyra-feltet, er genstartet natten til fredag. Gassen herfra vil styrke forsyningssikkerheden i Europa og løfte Danmarks BNP med 0,5 procent. 
Det genopbyggede Tyra-felt 225 km vest for Esbjerg. | Foto: Totalenergies/pr
Det genopbyggede Tyra-felt 225 km vest for Esbjerg. | Foto: Totalenergies/pr
af ritzau og watch medier

Der bliver igen hevet gas op fra det danske Tyra-felt i Nordsøen 225 km vest for Esbjerg.

Energiselskabet TotalEnergies, der står for driften af gasfeltet, har i flere år arbejdet på at renovere og forstærke platformene på feltet, der var i fare for at synke i havet.

Nu er arbejdet slut, og natten til fredag blev produktionen genoptaget, oplyser TotalEnergies i en pressemeddelelse.

”Vi er glade for at kunne genstarte produktionen fra Tyra - anlægget, der er en af de mest teknologisk avancerede offshore gasinstallationer i verden. Det nye Tyra anvender de nyeste digitale løsninger og teknologiske innovationer og vil producere mere effektivt og med 30 procent lavere udledning af drivhusgasser end de tidligere anlæg,” siger Nicolas Terraz, der er øverste ansvarlige i Exploration & Production-afdelingen hos TotalEnergies.

Med genåbningen er Danmark igen på vej til at blive selvforsynende med naturgas, ligesom inden Tyra-feltet blev midlertidigt lukket ned i 2019.

TotalEnergies forventer dog først, at man er oppe på fuld produktionskapacitet på Tyra-feltet om fire måneder.

Til den tid vil Tyra-anlægget producere 5,7 millioner kubikmeter gas om dagen.

Det vil ifølge Danmarks Nationalbanks seneste vækstprognose løfte Danmarks bruttonationalprodukt med 0,5 procent om året, og så vil det øge uafhængigheden af russisk gas.

”Der er ingen tvivl om, at hvis vi ser på sensitiviteten på gasmarkedet, så vil dette skridt ikke blot gøre Danmark selvforsynende, men også skabe gode muligheder for eksport,” siger Totalenergies’ tekniske projektleder på Tyras genopbygningsprojekt, Michael Lindholm Pihl Larsen, til Finans.dk.

Han forudser mange års produktion fra feltet, idet mange europæiske lande ikke er nået så langt som Danmark med at gøre sig fri af gas. 

”Det er stort. Især for os bosat på Vestkysten, hvor vi ser betydningen for de lokale aktører, som har været involveret. I alt 1.400 medarbejdere til havs og 230 medarbejdere på kontor, mens mere end 85 lokale virksomheder har været engageret. Det sætter vi ekstremt stor pris på, og vi er meget stolte over igen at kunne levere gas herfra” siger Michael Lindholm Pihl Larsen til Finans.dk.

TotalEnergies driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som det franske selskab ejer 43,2 procent af efter at have købt Mærsk Olie & Gas tilbage i 2016.

De øvrige ejere er BlueNord, som har 36,8 procent af aktierne, og Nordsøfonden – som ejes af den danske stat – med 20 procents ejerskab.

Tyra-feltet blev opdaget af Mærsk Olie & Gas i 1968.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også