Erhvervsstyrelsen tvinger ledelse til at betale millioner tilbage til fond

Livsvarig pension, gyldent håndtryk og en lukrativ aftale om formueforvaltning var ikke i tråd med loven, mener Erhvervsstyrelsen, der har truffet afgørelse i opsigtsvækkende sag om Drost Fonden.
”Det forløb, som jeg selv, min afdøde far og Drost Fonden har været igennem over de seneste år, har naturligvis givet anledning til megen refleksion fra min side," udtaler Morten Heding Andersen, tidligere direktør og bestyrelsesformand i Drost Fonden. | Foto: PR/Arup & Hvidt
”Det forløb, som jeg selv, min afdøde far og Drost Fonden har været igennem over de seneste år, har naturligvis givet anledning til megen refleksion fra min side," udtaler Morten Heding Andersen, tidligere direktør og bestyrelsesformand i Drost Fonden. | Foto: PR/Arup & Hvidt

Bestyrelsen i Drost Fonden har gjort sig skyldig i en lang række lovovertrædelser – og som følge heraf må den tidligere ledelse selv til lommerne og punge ud med et millionbeløb.

Sådan lyder afgørelsen, efter at Erhvervsstyrelsen har gennemført en granskning af Drost Fonden, hvor EjendomsWatch gennem artikelserien ”Fingrene i Fondsmidler” har afdækket omfattende nepotisme og eksorbitante vederlag til ledelsen.

”(Erhvervsstyrelsen skal, red.) som fondsmyndighed for fonden udtale kritik af flere dispositioner/transaktioner foretaget af fondens ledelse med bestyrelsen som øverste ledelsesorgan i perioden 2016-2021,” står der i Erhvervsstyrelsens afgørelse, der er dateret 10. april.

Sagen handler om advokaterne Torben og Morten Heding Andersen, der er far og søn. De har i en årrække har stået i spidsen for Drost Fonden som både direktør, formand og administrator. I den forbindelse har advokaterne indgået en række lukrative aftaler med sig selv – og tjent millioner af kroner i processen.

Dette er i strid med erhvervsfondsloven, konkluderer Erhvervsstyrelsen, der pålægger Drost Fonden at opkræve 5,5 mio. kr., som fonden uberettiget har udbetalt til Torben Heding Andersen.

”Styrelsen påbyder bestyrelsen at søge det for meget udbetalte vederlag tilbagebetalt til fonden inklusiv lovpligtige renter,” står der i Erhvervsstyrelsens afgørelse.

Torben Heding Andersen gik bort i oktober 2023, 77 år gammel. Derfor skal tilbagebetalingen for hans vedkommende ske fra hans dødsbo. Hvad angår Morten Heding Andersen, lyder det i afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen, at han erstatningsansvarlig for ca. 4,5 mio. kr.

”Det forløb, som jeg selv, min afdøde far og Drost Fonden har været igennem over de seneste år, har naturligvis givet anledning til megen refleksion fra min side, og set i det lys, er der helt bestemt situationer, som jeg ville have håndteret anderledes den dag i dag,” udtaler Morten Heding Andersen i et skriftligt svar til EjendomsWatch.

Fik livsvarig ydelse af fond

Drost Fonden er en erhvervsdrivende, velgørende fond, der blandt andet har til formål at støtte psykisk sårbare og udsatte børn og unge. Fonden har aktiver for ca. 700 mio. kr., hovedsageligt bestående af boligudlejningsejendomme i København.

Det var Torben Heding Andersen, der i 1984 sammen med to kollegaer fra advokatkontoret Arup & Hvidt stod for at stifte Drost Fonden. Jævnfør fondens fundats sad de tre advokater på faste bestyrelsesposter, og Arup & Hvidt har desuden ageret administrator for fonden.

Torben Heding Andersen var selv direktør i Drost Fonden fra 2011 til 2017. Herefter rykkede advokaten op som bestyrelsesformand i fonden og overlod direktørstolen til sin søn, Morten Heding Andersen, der ligesom sin far var partner i Arup & Hvidt.

Forud for dette – i maj 2016 – havde Torben Heding Andersen indgået en direktørkontrakt med Drost Fonden, der indeholdt en livsvarig pensionsforpligtelse, som EjendomsWatch afdækkede i foråret 2022. Det indebar, at Torben Heding Andersen efter sin fratrædelse skulle have 160.000 kr. om året resten af sit liv.

Aftalen var dog hverken sædvanlig eller markedskonform, lyder konklusionen nu fra Erhvervsstyrelsen.

”På den baggrund er det styrelsens vurdering, at det ikke var foreneligt med (erhvervsfondsloven, red.), at fonden ved indgåelsen af direktørkontrakten af 27. maj 2016 – og for resten af fondens levetid – påtog sig en økonomisk forpligtelse over for Torben Heding Andersen,” står der i Erhvervsstyrelsens afgørelse.

Derudover hæfter Erhvervsstyrelsen sig ved, at Torben Heding Andersen ikke fik udbetalt 160.000 kr. årligt, efter at advokaten var gået på pension – han fik 200.400 kr. om året.

Årsagen var, at Drost Fondens bestyrelse i december 2018 besluttede at inflationsregulere udbetalingerne, hvorefter fondens nye direktør, Morten Heding Andersen, i januar 2019 hævede udbetalingerne til sin far med 25 pct. Det var en langt højere stigning, end man kunne tilskrive inflationen, konkluderer Erhvervsstyrelsen.

Derfor vurderer styrelsen, at Morten Heding Andersen kan hæfte personligt for 110.400 kr. af de i alt 830.400 kr., som Drost Fonden nåede at udbetale til Torben Heding Andersen, inden den livsvarige pensionsydelse blev stoppet i 2022 i kølvandet på EjendomsWatchs afsløringer.

”Morten Juul Heding Andersen kan være erstatningsansvarlig for et beløb, der kan opgøres til det udbetalte beløb på 110.400 kr., som har karakter af et usædvanligt vederlag, som er udbetalt i strid med erhvervsfondsloven,” står der i Erhvervsstyrelsens afgørelse.

Tog store risici for fondsmidler

Et andet centralt forhold i Erhvervsstyrelsens granskning er en formueforvaltningsaftale, som EjendomsWatch kunne løfte sløret for i april 2022.

Aftalen blev indgået i september 2017 mellem Drost Fonden og Torben Heding Andersen, der netop var overgået fra at være direktør til at være bestyrelsesformand i fonden. Aftalen betød, at Torben Heding Andersen fik mandat til at investere fondens midler i aktier.

Ifølge aftalen skulle Torben Heding Andersen som formueforvalter have et resultatbaseret honorar svarende 5 pct. af det årlige afkast af investeringerne – og hvis afkastet var højere 12 pct. af porteføljens værdi, skulle formanden have hele 20 pct. af den del af afkastet, der oversteg 12 pct.

”Baseret på det oplyste i granskningsberetningen vedrørende honorarvilkårene i formueforvaltningsaftalen er det Erhvervsstyrelsens vurdering, at honorarvilkårene i formueforvaltningsaftalen indgået mellem fonden og Torben Heding Andersen var usædvanlige,” skriver Erhvervsstyrelsen.

Styrelsen udtaler kritik af, at bestyrelsen – som Torben Heding Andersen altså selv sad i spidsen for – ikke forholdt sig til, at det resultatbaserede honorar gav formanden ”personlige interesser i og incitament til at foretage risikable og kortsigtede investeringer på fondens vegne på bekostning af fondens formål og langsigtede interesser”.

Endvidere udtaler Erhvervsstyrelsen kritik af, at ”bestyrelsen ikke løbende forholdt sig til, om fondens samlede risikoeksponering var forsvarlig,” herunder hvordan fondens værdipapirbeholdning – der ved udgangen af 2016 udgjorde små 140 mio. kr. – i øvrigt var placeret.

”Styrelsen har særligt lagt vægt på, at fondens værdipapirbeholdning var samlet i to meget store portioner i enkelte værdipapirer, der potentielt kunne medføre væsentlige risici for økonomiske tab for fonden i forbindelse med eventuelle kursfald,” står der i afgørelsen.

Gyldent håndtryk i millionklassen

Det fremgår af granskningsrapporten, at Drost Fondens bestyrelse i 2018 kunne konstatere et tab på 70 mio. kr. i fondens investeringer i værdipapirer, der alle var foretaget af Torben Heding Andersen.

Dette foranledigede i oktober 2018 et bestyrelsesmøde, hvor Torben Heding Andersen trak sig som fondens formueforvalter og bestyrelsesformand. Samtidig overdrog advokaten sin bestyrelsespost til sin søn, Morten Heding Andersen, der tillige blev valgt som formand og dermed påtog sig en ulovlig dobbeltrolle som både direktør og bestyrelsesformand i fonden.

I den forbindelse blev der indgået en fratrædelsesaftale mellem fonden og Torben Heding Andersen, der betød, at den afgående formand skulle havde 5 mio. kr. Dertil kommer, at Morten Heding Andersen – uden forudgående drøftelse med den øvrige bestyrelse – valgte at udbetale 500.000 kr. mere, end bestyrelsen egentlig havde truffet afgørelse om.

”Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at den samlede udbetaling på 5,5 mio. kr. i henhold til fratrædelsesaftalen af 26. oktober 2018, der er udbetalt af fonden til Torben Heding Andersen, klart har karakter af et usædvanligt vederlag, som er udbetalt i strid med (erhvervsfondsloven, red.),” lyder Erhvervsstyrelsens dom.

”Som følge heraf skal dødsboet efter Torben Heding Andersen tilbagebetale kr. 5,5 mio. til fonden,” skriver styrelsen, med henvisning til at Torben Heding Andersen som nævnt gik bort i efteråret 2023.

Bestyrelsesmedlemmer er erstatningsansvarlige

Såfremt dødsboet ikke kan betale regningen, pålægger Erhvervsstyrelsen desuden Drost Fonden at redegøre for, hvordan fonden vil håndtere spørgsmålet om erstatningsansvar i sagen.

Granskningen konkluderer således, at Morten Heding Andersen er erstatningsansvarlig for tab op til 4,5 mio. kr., og at to andre bestyrelsesmedlemmer i Drost Fonden – Birgitte Jacobsen og Jan Steinberg Norgaard – er erstatningsansvarlige for et tab på 4 mio. kr.

EjendomsWatch har været i kontakt med Birgitte Jacobsen og Jan Steinberg Norgaard, der stadig er bestyrelsesmedlemmer i Drost Fonden. De ønsker ikke at udtale sig om sagen og et eventuelt erstatningskrav mod dem personligt.

Heller ikke Morten Heding Andersen ønsker at udtale sig nærmere om hverken Erhvervsstyrelsens afgørelse eller hans eget mulige erstatningsansvar. Han fastholder dog, at han altid har haft fondens interesser for øje.

”Min deltagelse i Drost Fondens ledelse har været med et stærkt fokus på fondens forretningsmæssige drift og med en særlig passion for udvikling af fondens ejendomme,” udtaler Morten Heding Andersen til EjendomsWatch.

Udskiftning i fondens ledelse

Erhvervsstyrelsens granskning finder generelt, at Drost Fondens bestyrelse ikke har overholdt reglerne for inhabilitet i forbindelse med de undersøgte forhold.

Både Torben og Morten Heding Andersen var således til stede på de bestyrelsesmøder, hvor fonden indgik de omstridte aftaler med Torben Heding Andersen, selv om de ifølge Erhvervsstyrelsen begge var inhabile i beslutningsprocessen. Dertil kommer, at Morten Heding Andersen selv har medvirket til at udarbejde aftalerne.

”På baggrund af ovenstående finder Erhvervsstyrelsen grundlag for at udtale kritik af, at bestyrelsen i forbindelse med indgåelsen af henholdsvis fratrædelsesaftalen, direktørkontrakten (pensionsforpligtigelsen) og formueforvaltningsaftalen ikke iagttog reglerne om inhabilitet,” står der i Erhvervsstyrelsens afgørelse.

Morten Heding Andersen er i dag fortid i Drost Fonden. Fonden har hjemtaget administrationen fra Arup & Hvidt, fået ny direktør i form af den garvede ejendomsprofil Hans Christian Holm, og i januar 2024 blev Morten Heding Andersen også hældt ud af bestyrelsen og erstattet af tidligere direktør i PFA Ejendomme Michael Bruhn.

For bordenden sidder advokat Christian Gangsted-Rasmussen, der overtog formandsskabet i Drost Fonden i foråret 2020. Han understreger i en skriftlig udtalelse, at de omstridte forhold ligger forud for hans indtrædelse i bestyrelsen, og at han i sin tid som formand har arbejdet på at ”rette op og strømline på de interne linjer i Drost Fonden”.

Dette arbejde er ikke slut endnu, lyder det fra advokaten, der agter at forfølge det krav om tilbagebetaling, som Erhvervsstyrelsen har pålagt Drost Fonden.

”Vi vil i dialog med Erhvervsstyrelsen se på mulighederne for at gøre tilbagebetalingskrav gældende. Det er en dialog, der håndteres internt,” udtaler Christian Gangsted-Rasmussen i et skriftligt svar til EjendomsWatch.

Han ønsker ikke at oplyse, om dette indebærer et erstatningskrav mod Morten Heding Andersen – eller mod Birgitte Jacobsen og Jan Steinberg Norgaard, der som nævnt stadig er en del af Drost Fondens bestyrelse.

Til gengæld oplyser formanden, at fondens bestyrelse vil ”blive yderligere ændret” i forlængelse af Erhvervsstyrelsens afgørelse.

”Et bestyrelsesmedlem er allerede fratrådt og yderligere to bestyrelsesmedlemmer fratræder således for at give plads til stærke professionelle kompetencer inden for bl.a. fast ejendom henset til Drost Fondens store ejendomsportefølje,” udtaler Christian Gangsted-Rasmussen.

Torben og Morten Heding Andersen har gennem en årrække også været en del af ledelsen i en anden fond, Aage Bangs Fond, hvor EjendomsWatch ligeledes har afdækket en række tvivlsomme dispositioner. Også her er Erhvervsstyrelsen gået ind i sagen. Styrelsens undersøgelser er endnu ikke afsluttet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også