Jurister efterlyser ændringer i kuratorsystem efter afsløringer

Man bør overveje, om ”tiden er løbet fra, at en person, der har hjulpet skyldneren med at indgive en konkursbegæring, kan blive udpeget som kurator,” siger formanden for Konkursrådet.
Sø- og Handelsretten i København er Danmarks største skifteret. | Foto: Anthon Unger
Sø- og Handelsretten i København er Danmarks største skifteret. | Foto: Anthon Unger

Afsløringer i TV 2-dokumentaren ”Den sorte svane” bør give anledning til en diskussion af konkurssystemet, mener centrale jurister p¨å området ifølge TV 2.

Konkret kan det ”godt være, at man kan blive nødt til at overveje, om tiden er løbet fra, at en person, der har hjulpet skyldneren med at indgive en konkursbegæring, kan blive udpeget som kurator,” siger formanden for Konkursrådet, Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, til mediet.

Samme melding lyder fra professor i selskabsret ved Syddansk Universitet Troels Michael Lilja, der foreslår, at skifteretten ved egenbegæringer om konkursbehandling bør udpege en kurator, som skyldneren ikke kender på forhånd.

Den nu fyrede Horten-partner Nicolai Dyhr bliver fanget på skjult kamera i at rådgive om det, der i TV 2-dokumentaren bliver kaldt Dyhr-modellen.

Den går i grove træk ud på, at ejere af konkurstruede firmaer for 40.000 kr. kan indsende en egenbegæring om konkurs til retten og på den måde selv pege på Nicolai Dyhr som kurator.

Finten er på den måde at styre uden om statens faste advokat, Kammeradvokaten, der med stor sandsynlighed ville blive udpeget, hvis Gældsstyrelsen erklærede firmaet konkurs på grund af skattegæld.

Nicolai Dyhr udtaler til TV 2, at optagelserne ikke giver et retvisende billede af virkeligheden, og han forklarer, at han benytter en særlig ”åleruse-metode”, der skal opbygge tillid og lokke oplysninger ud af klienter.

Advokaten lagde tirsdag et længere svarskrift på Linkedin.

Her medgiver han, at det på de skjulte optagelser ligner, ”at jeg rådgiver suspekte personer om, hvordan de kan omgå konkursreglerne,” men han afviser at stå i ledtog med kriminelle, hvilket han angiveligt har dokumentation for.

Den fremlægger han i Retten i Odense torsdag, hvor han forsøger at få nedlagt fogedforbud med de skjulte optagelser af ham, ligesom han har sendt en redegørelse til Advokatrådet, der er i gang med at se på sagen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også