EU-valgresultater: Midten holder trods højredrejning i EU

Foreløbige valgresultater giver valgsejr til Ursula von der Leyens EPP-gruppe. Midten bevarer flertallet.
Ursula von der Leyen udråbte sin egen borgerlige EPP-gruppe til valgets sejrherre søndag aften. Hun lægger vægt på, at midterkoalitionen med de konservative, socialdemokraterne og de liberale bevarer deres flertal. | Foto: Piroschka Van De Wouw
Ursula von der Leyen udråbte sin egen borgerlige EPP-gruppe til valgets sejrherre søndag aften. Hun lægger vægt på, at midterkoalitionen med de konservative, socialdemokraterne og de liberale bevarer deres flertal. | Foto: Piroschka Van De Wouw
AF RITZAU

Midterkoalition i EU-Parlamentet bevarer flertallet, selv om vælgerne drejer mod højre.

Det viser en opdatering af de samlede valgresultater fra EU-valget, som blev offentliggjort klokken 02.47 natten til mandag.

”Der er et flertal i midten for et stærkt Europa. Med andre ord: Midten holder,” siger Ursula von der Leyen efter de foreløbige valgresultater.

Det endelige valgresultatet mangler endnu at blive opgjort, men de foreløbige valgresultater giver det hidtil mest sikre billede af valgresultatet.

Den største gruppe i EU-Parlamentet bliver ifølge det foreløbige valgresultat den borgerlige EPP-gruppe. Den har Ursula von der Leyen som spidskandidat.

EPP-gruppen står til 184 mandater.

På andenpladsen kommer igen den socialdemokratiske gruppe med 139 mandater.

Den tredjestørste gruppe bliver igen den liberale Renew-gruppe med 80 mandater. Renew står dog til en markant tilbagegang i forhold til det seneste valg.

De tre grupper har i den seneste periode udgjort en midterkoalition i EU-Parlamentet, som på centrale politikområder har kunnet holde det yderste højre og det yderste venstre væk fra indflydelse.

Den rolle står de tre politiske grupper til at bevare.

Tilsammen vil de ifølge de foreløbige valgresultater råde over 403 mandater. Der kræves ”kun” 361 mandater for at have flertal i det kommende EU-Parlament.

Her udvides antallet af pladser fra 705 til 720.

Selv om midterkoalitionen dermed kan fortsætte, indeholder valget også en advarsel, mener Ursula von der Leyen.

”Det er også sandt, at ekstremerne til højre og venstre er gået frem. Derfor kommer resultat med en stor opgave for de politiske grupper i midten.”

”Vi har fået et overvældende flertal. Men med det stærke flertal kommer ansvaret for at bygge et stærkt Europa. Det vil vi starte med i morgen.”

”Vi skal bygge de broer, der er nødvendige. Vi vil arbejde med dem, der har samme mål som os,” siger Ursula von der Leyen.

Netop spørgsmålet om, hvem Ursula von der Leyen vil samarbejde med, har været genstand for heftig debat mellem de politiske grupper i valgkampen.

Her har S&D-gruppen og Renew advaret von der Leyen mod at samarbejde med ECR-gruppen på højrefløjen.

Det er i denne gruppe, at Italiens premierminister Giorgia Melonis parti, Italiens Brødre, sidder.

Men de støtter ikke op om EU og de europæiske værdier. Derfor vil et samarbejde kunne betyde, at støtten til Ursula von der Leyen bliver trukket, har advarslen lydt fra de to andre politiske grupper i EU-Parlamentet.

Trods udsigten til valgsejr skal Ursula von der Leyen og formand for EPP-gruppen, Manfred Weber, dermed fortsat kæmpe for at holde sammen på flertallet hen over midten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også