Hensynet til sønnerne fik Jakob Gudbrand til at stoppe som topchef i GN Hearing

Jakob Gudbrand, der nu har en topstilling hos Thermo Fisher Scientific i USA, måtte efter blot otte måneder stoppe som øverste chef i den danske hørekoncern GN Hearing af personlige og familiære årsager. Hensynet til sine drenges trivsel gjorde udslaget, fortæller han i dag.
Jakob Gudbrand, President for Pharma & Biotech i Thermo Fisher Scientific. | Foto: GN Store Nord / PR
Jakob Gudbrand, President for Pharma & Biotech i Thermo Fisher Scientific. | Foto: GN Store Nord / PR

Det var noget af bombe, da hørekoncernen GN Hearing 19. september 2019 i en meddelelse til fondsbørsen fortalte, at selskabets adm. direktør, Jakob Gudbrand, stoppede med øjeblikkelig virkning efter kun otte måneder på posten

Få dage inden var Jakob Gudbrand gået til formand Per Wold-Olsen med sine overvejelse om at stoppe.

"Personlige og familiære årsager," lød den officielle begrundelse for opsigelsen, der kom ganske uventet for formanden.

I dag fortæller Jakob Gudbrand, at det var hensynet til sine drenges trivsel, der fik ham til at forlade GN Hearing i utide, da skiftet fra det amerikanske hjem i Palm Springs på den amerikanske vestkyst, hvor sønnerne er vokset op, til Danmark, var for stort og omvæltende.

"Min prioritet og fokus har altid været på min familie først. Når det ikke fungerede med den her flytning fra USA tilbage til Danmark for familien og her specielt mine drenge, var jeg selvfølgelig nødt til at tage en beslutning og desværre gå til GN-bestyrelsen alt for tidligt for at sige op," siger Jakob Gudbrand til MedWatch.

Kunne ikke levere 200 pct. som krævet

Et ceo-job er en 24/7-beskæftigelse, hvor der er nødt til at være styr på alle forhold omring selve jobbet. Hvis ikke der er det, skaber det "distraktioner", og for et firma som GN Hearing er det ikke værdigt at have en topchef, der ikke kan være 200 pct. fokuseret, lyder det fra Jakob Gudbrand, der har tre sønner på i dag 21, 16 og 13 år.

Alle er født i England, og mens den ældste i dag bor i Danmark, hvor moderen også bor, har de to yngste aldrig boet i Danmark. De har dansk statsborgerskab, men flyttede fra England til USA, da de var 1 og 3 år gamle.

"Når man er vokset op som barn i et land og bliver teenager, og så skal flytte - det er en svær alder at flytte i. Det er svært, og det havde vi nok undervurderet. Jeg havde i hvert fald nok undervurderet, hvor det svært det ville være," siger Jakob Gudbrand.

Selv er han vokset op i Danmark – er dobbelt statsborger og glad for begge lande.

"Danmark er et fantastisk land - jeg har haft min opvækst i Danmark, elsker landet og har familie og venner her. Men mine to yngste kunne simpelthen ikke falde til. De er mere amerikanere, end de er danske, og at se dem ikke trives, var virkelig hårdt som far, ligesom det var for deres mor," siger Jakob Gudbrand.

I Danmark kom drengene på en international folkeskole, men især savnet til vennerne tilbage i USA, var svært at håndtere.

"Det er jo det, teenagerne ligesom lægger vægt på, og selvom det var en international skole, mine sønner gik på, var det svært for dem at få nye venner, og de savnede virkelig de gode venner, de har i USA, hvor vi kom fra," siger Jakob Gudbrand.

Blev ringet op få dage efter GN-exit

Selvom det med familien for øje var en relativt nem beslutning at forlade GN Hearing, skete det ikke uden grundige overvejelser. Når man skriver under på en kontrakt ”med et velrenommeret og godt firma som GN”, gør man det med tanke på, at det skal være et job for de næste mange år, lyder det.

"Jeg sagde ja til at påtage mig et ansvar for virksomhedens strategi og de kolleger, som arbejder der, og det er et job, som alt andet lige burde have varet længere, end de 7-8 måneder, jeg var der. Det fungerede bare ikke, og selvom jeg har lagt det bag mig, er jeg da ærgerlig over, at det skulle ende, som det gjorde," siger Jakob Gudbrand.

Han er imidlertid ikke et sekund i tvivl om, at det var det rigtige at sige farvel til GN Hearing, og i kølvandet på sin afgang fik han mange kommentarer om, at det var en flot beslutning.

"Mange andre ville måske sige: ’Nå ja, måske er det hårdt for familien, men karriere er vigtigst’. Sådan har jeg så bare ikke set på det," siger Jakob Gudbrand.

Der skulle ikke gå længe, før den i dag 50-årige Jakob Gudbrand fik et nyt job tilbudt. Hans gamle arbejdsgiver, Thermo Fisher Scientific, og som fremstiller produkter til brug i forskning og til produktion af medicin, ville have ham tilbage.

"Det gik meget hurtigt. Mark Casper, Thermo Fishers ceo, president og bestyrelsesformand, kontaktede mig - jeg tror en eller to dage efter, at han havde hørt, at jeg var stoppet i GN. Det spredes jo hurtigt, og han ringede til mig og sagde: Jakob, vil du ikke godt tilbage - vi har brug for dig," fortæller Jakob Gudbrand.

Det var i september 2019, men der skulle går en rum tid, før Jakob Gudbrand sagde ja til atter at træde sine sko i den amerikanske life science-kæmpe, der har 75.000 ansatte og omsætter for mere end 150 mia. kr.

Der var "ting, der skulle falde på plads på hjemmefronten", og Jakob Gudbrand afviste i første omgang derfor tilbuddet om at vende tilbage – i hvert fald under de vilkår, han blev forelagt til at begynde med.

"Det forstod han godt (Mark Casper, red.), men så ringede han til mig igen før jul (i december 2019, red.) og sagde: Kan vi ikke finde på et eller andet. Jeg sagde: Jo, men så kræver det et lidt andet engagement, end det vi tidligere havde snakket om," fortæller Jakob Gudbrand uden af ville afsløre, hvad de indledende og nye vilkår gik på.

"Men jeg kan sige, at han lagde tre muligheder foran mig. Det, der var vigtigst for mig, var, at jeg de første 5-6 måneder kunne arbejde på nedsat tid for at få mine sønner ordentlig tilbage igen. I de første mange måneder af det her år (2020, red.), inden vi flyttede tilbage til USA i juni måned, arbejdede jeg derfor i princippet på halv tid," siger Jakob Gudbrand.

Overvejede ikke andre muligheder

Stillingen, han i dag varetager for Thermo Fisher Scientific, går under titlen President for Pharma & Biotech og indbefatter ansvaret for de største kunderelationer samt den globale strategi indenfor disse segmenter.

Blandt Jakob Gudbrands mere end 200 virksomheder store kundeportefølje tæller selskaber som Astrazeneca, GSK, Pfizer, Merck, Novartis, Sanofi og Novo Nordisk, og jobbet er på nogenlunde samme niveau i organisationen, som det han havde, før han tog til GN Hearing.

I Thermo Fisher – før GN Hearing, stod han senest i spidsen for 6.500 ansatte og havde ansvaret for årlige indtægter på i omegnen af 16 mia. kr. I alt havde Jakob Gudbrand tilbragt flere end 13 år i det amerikanske selskab, da han skiftede til den danske hørekoncern.

Du overvejede ikke prøve noget andet end Thermo Fisher efter dit exit fra GN?

"Nej. På det tidspunkt var det jo vigtigt, at jeg kunne flyve tilbage til USA. Det var prioritet nummer et med mine børn. Jeg kunne da godt have søgt andre job i andre virksomheder, men Thermo Fisher er en fantastisk virksomhed at arbejde for, så hvorfor ikke komme tilbage," siger Jakob Gudbrand.

Ny GN-chef vil have flere kvinder i toppen og flere hudfarver og aldersgrupper på gangene

GN-boss om selskabets to topprodukter: Kannibalisering kan ikke undgås

GN-formand om ny topchef: Bevidst valg med manglende brancheerfaring

GN Hearing har fundet ny topchef

Analytiker om ny GN-boss: Manglende brancheerfaring kan blive en udfordring 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også