Fondsmæglerdirektør har siden studietiden spejdet langt efter kvindelige kolleger – nu opfordrer hun andre til at bruge deres stemme

Kvinderne skal turde bruge deres stemmer og de nuværende maskuline ledelser skal turde lade sig udfordre. Sådan lyder opfordringen fra direktør i fondsmæglerselskabet Caba, Mette Østerbye Vejen, der gennem hele sin karriere ikke har kunnet få øje på andre kvinder. 
Mette Østebye Vejen har siden 2017 været direktør og partner i fondsmæglerselskabet Caba. | Foto: PR
Mette Østebye Vejen har siden 2017 været direktør og partner i fondsmæglerselskabet Caba. | Foto: PR

Da det svenske kosmetikselskab Oriflame i 2004 blev introduceret til en tilværelse som børsnoteret, var nuværende adm. direktør i fondsmæglerselskabet Caba Mette Østerbye Vejen med til et investormøde.

Dengang var hun porteføljeforvalter, og når hun kiggede rundt i lokalet, kunne hun få øje på et andet ansigt, der potentielt kunne være aftager af Oriflames produkter. Ellers var resten af de tilstedeværende - inklusiv hele Oriflames topledelse - mænd.

"Så stod ledelsen der og udtalte sig om, hvad kvinder gerne vil have og hvordan vi er. Der må jeg indrømme, at jeg tænkte: "Excuse me, hvorfor har du ikke en kvinde på dit ledelsesteam." Det ville da have været helt naturligt og menneskeligt. I skal da turde at blive udfordret," siger Mette Østerbye Vejen.

Hun ser i dag oplevelsen som et eksempel på, at der fortsat er rig mulighed for at få mere diversitet ind på ledelsesgangene. Også i finanssektoren er der rum for forbedring.

Flere vinkler giver mere robuste beslutninger

Ifølge en rapport fra 2020 fra Living Institute, der var bestilt af både FA og Finansforbundet i fællesskab, var 26 pct. af de samlede poster i topledelserne på finansområdet besat af kvinder. Når det kommer til kapitalforvaltning, viser en opgørelse som Børsen lavede i september 2020, at under 10 pct. af porteføljeforvalterne i ATP, Danske Bank, Bankinvest, Nordea, PFA og Nykredit er kvinder.

Men set fra Mette Østerbye Vejens stol går noget vigtigt tabt, når de beslutninger træffes af folk, der i overvejende grad ligner hinanden.

"Det er logisk, at jo flere vinkler du får på en beslutning, desto mere robust bliver den. Har alle i ledelsen samme alder, køn, uddannelse og kulturelle baggrund, så er der naturligt blinde vinkler," siger Mette Østerbye Vejen og understreger at diversitet ikke kun har noget med køn at gøre.

"En ung kan gøre det samme. Ligesom en ældre, der siger "det har vi prøvet før, og det virkede ikke fordi sådan og sådan" også er værdifuld," siger Mette Østerbye Vejen.

For at få glæde af diversiteten er det vigtigt, at man lader alle være, som de nu er.

"Man hører tit, at kvinder der kommer til tops har et ekstra gear og har tilegnet sig nogle maskuline værdier. Men hvis vi kræver det, så mister vi noget. Tænker kvinder som mænd, så dækker vi ingen blinde vinkler af. Der skal være plads til forskellighed," siger Mette Østerbye Vejen.

Grib bolden, kvinder

I den senere tid er der i kølvandet på #metoo-debatterne åbnet et vindue, hvor ligestilling og diversitet for alvor bliver diskuteret. Samtidig pibler det frem med initiativer og netværk for kvinder, der gerne vil investere, mener hun.

"Der sker bare ting og sager lige nu. Derfor er det også vigtigt, at vi kvinder, der allerede er i branchen, begynder at finde vores stemme," siger Mette Østerbye Vejen, der håber at debatten og initiativerne vil inspirere flere kvinder til at kaste sig over arbejdet med at komme til tops i finansverden.

"Som kvinder skal vi også gribe bolden, når den er der. Det er da ærgerligt, hvis der sidder unge kvinder, som ikke kommer frem, fordi vi ikke får fortalt, at det kan lade sig gøre."

Helt konkret råder hun til at gå efter at være mere synlige i organisationerne, hvis ambitionerne går i retning af mere ansvar.

"Det er jo ikke, fordi der mangler kvinder i finanssektoren. Men mange sidder i back office og supportfunktioner, og det er typisk ikke derfra, man kommer til tops," lyder rådet.

Mette Østerbye Vejen har en 20-årig karriere i finanssektoren bag sig, hvor hun blandt andet har været porteføljemananger i SEB Asset management, Industriens Pension, Danske Capital og siden 2017 adm. direktør og partner i Fondsmæglerselskabet Caba. Alle steder har været kendetegnende ved få kvinder.

"Jeg har egentlig aldrig tænkt så meget over det. Jeg er uddannet cand. merc. i finansiering og regnskabsvæsen,  og på den uddannelse er der også kun 10 pct. kvinder, så jeg har altid været vant til, at det var sådan," siger Mette Østerbye Vejen.

Hård tone

Hun er af og til blevet mødt med et synspunkt om, at tonen er hård og arbejdet mest handler om excelark og tal i investeringsverdenen, og at det kan være en årsag til, at kvinder viger udenom området.

"Jeg kan jo kun tale for aktiedelen, men når man forvalter mange penge, så sidder man også med andre menneskers liv og skæbne i hænderne. Derfor kan det godt være, at når det i perioder går hurtigt, så bliver tonen ret direkte. Men det tænker jeg ikke, er anderledes, end hvad en sygeplejerske kan opleve," siger Mette Østerbye.

Hvad angår excelarkene, så kan man ikke komme udenom, at det er en del af tilværelsen i en investeringsafdeling. Men der er også så meget andet, der kan bruges til at analysere en given investering.

"Her kan der være rig mulighed for at bruge sin kvindelige intuition. Er ledelsen komfortabel, når den præsenterer sig? Virker den underspillet? Viger den udenom på nogle spørgsmål? Der er masser af bløde ting, der også kan fortælle noget," siger hun og peger på, at som kvinde er der også spørgsmål, der kan være lettere og mere naturligt at stille.

"Det kan sagtens være en fordel. I nogle situationer er det lettere som kvinde at sige, "det forstår jeg ikke, kan du forklare hvorfor." Som kvinde kan man godt virke mindre skræmmende, og man konkurrerer typisk heller ikke på de samme ting," siger Mette Østerbye.

Inspirationen til at gå ind i den finansielle sektor fik hun fra fjernsynskiggeri i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne, hvor serien Blomsterbørns børn rullede over skærmen.

"Jeg syntes Alex Keaton (familiens yuppi-søn, spillet af Michael J. Fox, red) var så interessant. Derfor gik jeg benhårdt efter finansieringsvejen. At jeg så er endt som direktør i et fondsmæglerselskab, er lidt til en tilfældighed."

Klar rollefordeling

Ideen til Caba er opstået hos Carsten Bach, der også er stifter og partner af fondsmæglerselskabet. Indtil videre tilbyder fondsmæglerselskabet kapitalforvaltning gennem den alternative investeringsfond CABA Hedge KL. Afdelingen er en obligationsbaseret hedgefond, der med hjælp fra gearing udnytter rentespændet mellem stats- og realkreditobligationer.

Helt fra start af var der ingen tvivl om, at rollefordelingen mellem Carsten Bach og Mette Østerbye Vejen skulle være, så hun blev direktør og han investeringsdirektør. For han kom med ideen og en baggrund fra obligationsverdenen.

"Han havde en ide og en strategi om at løfte det her område ud af bankerne. Jeg er mere interesseret i forretningmodeller og i at opbygge selskabet, så på den her måde gør vi hver især det, vi er bedst til," lyder det fra Mette Østerbye, der kalder det "megafedt" at være den, der sidder for bordenden.

I fremtiden kan hun ikke forestille sig andet, end at kvindelige topchefer bliver mere almindeligt.

"Jeg tror virkelig på, at der sker noget nu. Tingene kommer til at ændre sig. For min søn, der er teenager nu, så virker det med, at der ikke har været ligestilling som det dummeste han nogensinde har hørt. Det samme kan jeg høre fra hans venner. De kan slet ikke fatte, hvorfor der overhovedet har været en opfattelse, at kvinder og mænd ikke kan det samme," siger Mette Østebye.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også