Watch Medier

Vestas-topchef misser bonus på næsten 20 millioner

Skuffende resultater betyder, at Vestas-topchefen går glip af næsten 20 mio. kr. i potentielle bonusser. 

Adm. direktør i Vestas Henrik Andersen. | Foto: vestas

Omsætningstilbagegang og et negativt driftsresultat på næsten 12 mia. kr. 

Sådan lyder et par af nedslagene i Vestas’ årsregnskab for 2022, der blev offentliggjort onsdag. 

”Vestas og vindenergiindustrien var fortsat udfordret i 2022, hvor udefrakommende faktorer og industriens manglende modenhed hæmmede lønsomheden og resulterede i et utilfredsstillende resultat for året,” lød det onsdag fra Vestas-topchef Henrik Andersen i den tilhørende regnskabsmeddelelse.

De utilfredsstillende resultater smitter også af på Henrik Andersens egen privatøkonomi, viser et kig i Vestas’ vederlagsrapport for 2022. 

Konkret går Henrik Andersen glip af en mulig bonusudbetaling på 2,6 mio. euro, godt 19,2 mio. kr., der ikke bliver udbetalt, fordi Vestas ikke har nået på forhånd fastsatte præstationsmål. 

Topledelsen i Vestas bliver løbende tildelt såkaldte ”performance-aktier” i et langsigtet bonusprogram. Den endelige tildeling af aktierne er dog forudsat, at visse præstationsmål, KPI’er, opnås. 

I 2022 var KPI’erne som tidligere år baseret på de finansielle mål indtjening pr. aktie (EPS), afkast af investeret kapital (ROCE) og Vestas’ markedsandel. Målene kan nås i forskelligt omfang, og det bestemmer, i hvilken grad topledelsen belønnes med aktier. 

Får chancen igen

Henrik Andersen får dog igen næste år chancen for at få udbetalt en anselig bonus. 

Ligesom i de foregående år har Henrik Andersen oven på sin faste løn samlet fået tildelt Vestas-aktier for 2,9 mio. euro, godt 21,4 mio. kr., der udbetales i de kommende år, hvis Vestas når de på forhånd fastsatte mål i de kommende tre år. 

Heraf dækker 956.625 euro over en fastholdelsesbonus, der bliver frigivet i 2025, mens de resterende 1,9 mio. euro er de såkaldte performance-aktier, der bliver performance-justeret baseret på resultater i 2022, 2023 og 2024. Dermed vil det først i 2025, at Henrik Andersen ved, hvor mange af aktierne der ender med at blive frigivet. 

Henrik Andersens faste løn udgjorde i 2022 1,7 mio. euro plus 45.000 euro i faste goder, blandt andet firmabil, forsikring, aviser, telefon og internet. En samlet fast løn på 1,8 mio. euro eller 13,1 mio. kr. 

Når Henrik Andersen samtlige bonusmål, bliver hans samlede aflønning for 2022 4,6 mio. euro eller 34 mio. kr. - det ved han dog først i 2025.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs