Dansker skal producere globalt tv-feed fra OL for ottende gang

Kvalitetststemplet fra at have tøjlet OL-dækning har de seneste 15 år været medvirkende til, at Henrik Saabye har produceret tv fra flere end 50 store sportsevents i hele verden.
Tv-producenten Henrik Saabye og et hold på ca. 50 freelancere skal stå for at producere håndbold fra OL i Paris. | Foto: Gean Reutin
Tv-producenten Henrik Saabye og et hold på ca. 50 freelancere skal stå for at producere håndbold fra OL i Paris. | Foto: Gean Reutin

Når De Olympiske Lege løber af stablen i Paris i sommeren 2024, og bl.a. de danske håndboldkvinder og -herrer indtager arenaerne, får den danske tv-producent Henrik Saabye en central rolle i at filme og klippe håndboldturneringens 76 kampe.

Det er ottende gang i træk, Henrik Saabye og hans omfattende hold af freelancere er blevet hyret af OBS, Olympic Broadcast Services, til at producere det globale tv-feed fra håndboldkampene. Første gang var i Atlanta i 1996, og siden har han været i Sydney, Athen, Beijing, London, Rio de Janeiro og Tokyo. 

Henrik Saabye, tv-producent. | Foto: Mette Lyck
Henrik Saabye, tv-producent. | Foto: Mette Lyck

”Vi er meget stolte af at blive vist den tillid, og det falder tilbage til det niveau, der generelt er i det danske mediemiljø. Medarbejderne er vores vigtigste hardware, og folk i den danske mediebranche er virkelig dygtige og specialiserede. Den ekspertise er helt afgørende for, at vi bliver valgt igen,” siger Henrik Saabye. 

Det er kun mandskab og erfaring, han selv skal tage med til arenaerne i Frankrig. Udstyret står OBS for. Til OL i Paris er det planen at tage flere end 50 medarbejdere med som producere, fotografer, replay-operatører, grafikere, lydfolk og teknikere. Ca. 80 pct. af dem er danskere, og de øvrige kommer fra andre europæiske lande, fortæller han.

Eksperimenterer med nye features

Det, Henrik Saabye Production producerer, er det såkaldte world feed, grundsignalet, som tv-stationer verden over efterfølgende selv kan supplere med studie og egne kameraer.

Op til OL planlægger Henrik Saabye sammen med OBS, hvilket udstyr der er behov for til dækningen, og så står det klar, når produktionsselskabet møder op.

”Det fede ved OL er, at vi virkelig får lov til at komme med mange ideer. OBS er en ekstremt professionel og nysgerrig organisation. Så vi udfordrer os selv og eksperimenterer med at lægge nye lag på i forhold til den normale dækning. Det kan være nye high speed-kameraer eller udstyr, der kan tage billeder fra nye vinkler. Der kommer til at være nye ting, som ikke er set før i OL,” siger han.

Udover udstyret er det medarbejderne, der er det afgørende. Mange af dem er med år efter år, selvom ingen af dem er fastansatte. Til hvert event skal han ud og hyre freelancere, men alligevel har han aldrig haft problemer med at få de rigtige folk. Han mener selv, det skyldes, at medarbejderne sætter en ære i at være med til at producere OL, og at han selv ser stor værdi i ældre, erfarne medarbejdere.

”Erfaring er meget, meget vigtigt til OL. OL er mange, lange arbejdsdage, og der er behov for tålmodighed, udholdenhed og stabilitet –og folk der reagerer godt under pres. Det har vi aldrig nogensinde udfordringer med,” siger han.

”Vi bruger ofte folk, der er plus 60 år, for vi har behov for deres erfaring, og samtidig kan de være med til at lære nye talenter op. I Tokyo var der et aldersspænd fra 18 til 72 år, og ved VM i håndbold i Malmø i år var vores hovedkamera 79 år. Det er noget af det sværeste kamera, du kan køre. En af grundene til, at vi laver så flotte ting, er, at vi har erfaringen,” siger han.

OL åbner døre

Hvor stor kontrakten med OL er for en virksomhed som Henrik Saabyes, ønsker han ikke at afsløre, ligesom han generelt ikke taler om økonomien i forretningen. Han estimerer dog, at han siden 2001, da han stiftede sit første selskab efter en årrække hos DR, har omsat for godt 100 mio. kr. på tværs af en række selskaber og aktiviteter, som dækker over nationale og internationale produktioner samt rådgivning, konceptudvikling og investeringer.

I forhold til dækningen af OL har der ifølge Henrik Saabye været mange sidegevinster til opgaven.

”Det første OL betød meget, for det har åbnet mange døre for os i hele verden, hvor det at have lavet OL er et fantastisk kvalitetsstempel,” siger han.

Henrik Saabye var ansat i DR’s sportsafdeling mellem 1985 og 2001, hvor han også var med til at lave OL, og derigennem fik han foden ind på den olympiske scene. Siden er det gået slag i slag.

”Vi er oppe på at have lavet på den anden side af 50 større begivenheder rundt omkring i verden de sidste 15 år, og det er til dels OL, der har banet vejen for det. Den første store aftale, vi fik ind, var Asian Games i 2006, og den var helt klart drevet af, at vi havde lavet OL.”

OL i Paris finder sted fra 26. juli til 11. august, og håndboldturneringerne varer fra første til sidste dag med i alt 76 kampe fordelt ligeligt mellem kvinde- og herrelandsholdene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også