Topsøe-selskab henter direktør hos Shell

Direktøren for flybrændstof hos Shell skal fremover stå i spidsen for joint venturet mellem Topsøe og Sasol.
Foto: Shell
Foto: Shell

Godt et halvt år efter annonceringen af sit joint venture om bæredygtig flybrændstof, SAF, har Topsøe og Sasol fundet direktøren for foretagenet. Tyske Jan Toschka, der hidtil har været direktør for flybrændstof hos det britiske olieselskab Shell, skal fra marts stå i spidsen for joint venturet, der formelt etableres samme måned.

”Jan besidder unikke kompetencer, da han allerede har arbejdet med flyindustrien, lige som han har en udpræget entreprenant tankegang, hvilket er præcis det, vi har behov for for at få joint venturet flyvende fra start,” siger Topsøes adm. direktør, Roeland Baan i en meddelelse.

”Der er ingen tid at spilde for at booste produktionen af SAF til at dekarbonisere flyindustrien, og med Jan om bor, er jeg overbevist om, at joint venturet vil levere et bemærkelsesværdigt bidrag til verdens globale ambition om at nå nettonul.”

Jan Toschka har med en enkelt afstikker været hos Shell siden 2007. En karriere der har spundet over såvel vand, land og senest luften siden november 2021, hvor han overtog rollen so chef for Shell Aviation. Tyskeren er dog helt oppe i de høje luftlag over skiftet.

”Denne industri er tæt på mit hjerte, og jeg er meget spændt over at skulle lede det nye selskab,” siger den kommende direktør i meddelelsen.

Selv om joint venturet om SAF-produktion er nyt, har Topsøe og Sasol arbejdet tæt sammen gennem en årrække. Tilbage i 2019 indgik den danske og den sydafrikanske kemikoncern f.eks. et samarbejde om flydende naturgas-teknologi, GTL. Allerede dengang blev det annonceret, at produktet herfra, G2L, foruden diesel også kunne leveres som syntetisk kerosen til fly.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også